24 NEVEROVATNE ČINJENICE O SRBIJI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI!!!

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

SRBIJA prepuna zanimljivih cinjenica, bogate istorije, nacionalnih parkova, banja, planina, reka i jezera koje treba svuda isticati i s ponosom možemo reći odakle potičemo

Najpoznatiji Srbi u svetu su: Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajlo Pupin, Ivo Andrić, Novak Đoković, Vlade Divac.

U holu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće: “Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine”. Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.

Vuk Karadžić je 1861. godine imenovan počasnim građaninom Zagreba, a Povelja je iz poštovanja prema srpskom velikanu napisana na ćirilici!

Srbi su bili pod Turcima NE 500 godina već je tačan broj  345 godina.

Na Staroj planini 2012. godine počela je da radi prva gondola u Srbiji.

Obedska bara predstavlja prvo zaštićeno područje u Evropi i drugo u svetu, još od 1874. godine, svega dve godine nakon proglašenja prvog nacionalnog parka Jeloustona (SAD).

Prva kafana u Evropi otvorena je u Beogradu, na Dorćolu 1522. godine, a služila se samo crna kafa.

18 rimskih imperatora rodilo se na teritoriji današnje Srbije. To je petina svih rimskih vladara.

Najstarija očuvana kafana u Srbiji i Beogradu je kafana Upitnik (?).

Palićko jezero je najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem.

Reč vampir je jedina srpska reč koja je svetski prihvaćena i koristi se širom naše planete.

U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Njeno pravo ime nije Godina već Vrelo, a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ova reka je dugačka tačno 365 metara.

Industrija pravljenja satova se razvila u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj. Srbija poseduje sat koji je nastao 200 godina ranije nego u čuvenoj ,,Zemlji satova”.

Srbija ima pet nacionalnih parkova: Đerdap, Kopaonik, Šar-planinu, Taru i Frušku goru.

Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru nego na Tašmajdanu.

Grad Sjenica (poznata i kao srpski Sibir)  drži rekord kao najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa zabeleženom minimalnom temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa.

33 planinska vrha u Srbiji  su sa nadmorskom visinom preko 2.000 metara.

Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i najveći pravoslavni hram na Balkanu.

Na dva jezera u Srbiji možete pronaći plutajuća ostrva, a to su Semeteško jezero i Vlasinsko jezero.

Đavolja Varoš  broji ukupno 202 zemljane figure različitih oblika i dimenzija, visine od 2 do 15 m, širine od 0,5 do 3 m, sa kamenim kapama na vrhu.

Za vreme turkse vladavine u Beogradu bilo 273 džamija i posebnih islamskih bogomolja mesdžida, do danas sačuvana samo Bajrakli džamija.

Elektrika je u Beograd uvedena 8 godina posle Pariza i 5 godina posle Berlina a pre mnogih drugih evropskih metropola. 

Budimo ponosni na ono što SRBIJA IMA!

24 NEVEROVATNE ČINJENICE O SRBIJI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI!!!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa nedavnim usvajanjem strategije Evropske unije ”Od farme do viljuške” ekološki proizvedena hrana dobija sve veći značaj. Reč je o paketu 27 zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati načine na koje se u Evropi proizvodi i konzumira hrana. Strategija predviđa da će se do 2030. za 50 odsto smanjiti upotreba pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a veštačkih đubriva z

Više od polovine poljoprivrednih proizvoda koje Srbija izvozi odlazi u zemlje Evropske unije. Izvoz se utrostručio u poslednjoj deceniji, te je evropsko tržište sve značajnije za domaće poljoprivrednike.

Jestivo ulje, prema podacima zvanične potrošačke korpe, poskupelo je za 45 odsto, pa je cena litra rafinisanog suncokretovog ulja premašila 200 dinara i u pojedinim velikim trgovinskim lancima dostiže 225 dinara.

Nije nepoznanica da Srbija ima veliki i trenutno nedovoljno iskorišten potencijal za razvoj vinske industrije. Ipak, i pored perfektnih preduslova za uspeh ovog sektora, postoje brojni problemi koji usporavaju razvoj proizvodnje i izvoza srpskog vina

Poljoprivreda je uvek za našu zemlju predstavljala izuzetno važan aspekt razvoja. Naši proizvodi su cenjeni u svetu i zbog toga se mora stalno raditi na unapređenju ove privredne grane.

Suša u Srbiji koja traje oko mesec i po, praćena ekstremno visokim temperaturama, smanjila je rod povrća pa će cene i dalje rasti, rekli su danas povrtari za Betu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета