Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Semeteško jezero je najveće urnisko jezero na zapadnoj strani Kopaonika. Nalazi se ispod visa Čukara, u ataru sela Semeteš, na 200 metara od Nacionalnog parka Kopaonik.

Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Najveće je urvinsko jezero na Kopaoniku pored još dva poznata u ovom kraju - Gornjeg (Dugačko) i Donjeg (Malo) jezera. Smešteno je na teritoriji opštine Raška tik uz opštinu Leposavić i ne pripada Nacinalnom parku Kopaonik.

Zbog toga što čak ni ronioci nisu uspeli da detaljno istraže dno ovog jezara, na neki način ono je ostalo tajna, kako za naučnike, tako i za posetioce i meštane, koji se dive njegovoj lepoti, ali ga se i plaše. Niko ne zna kako i kada je nastalo, pa su se o njemu isprele razne legende.

Priča se da je neki pop želeo da obavi vršidbu na Svetog Ćirila, pa su ga meštani upozorili da tada ne treba raditi. On je započeo posao, a zemlja se otvorila, progutala njega i konje, a zatim je iskuljala voda,od koje se formiralo jezero, čija površina stalno treperi.

Priča se da su se nekada na ovom jezeru okupljale vile i da se noću ponekad čuje glas neke vodene nemani, koja prestrašuje slučajne prolaznike. Zbog toga, čim bi se smrklo, svi bi odlazili svojim kućama i dobro zaključavali vrata i prozore strepeći od nemani.

Semeteško jezero nalazi se na 900m n.v., u ataru sela Semeteš ispod visa „Čukara“. Kružnog je oblika, prečnika 60 metara i dubine do 4 metra.

Vodu dobija iz dva izvora iznad jezera. Temperatura vode je 10C (prosečna), u julu i avgustu do 20°S. Na jezeru su se formirala tzv. »ploveća ostrva« na kojima ima rastinja. Prilikom duvanja vetra, ostrva se kreću po jezeru, što predstavlja atrakciju posetiocima jezera (vožnja po jezeru). Iznad Semeteškog jezera između brda „Orlovca“ (1149 mnm) i Gornjeg brda (941mnm) u uvalama, nalaze se dva urvinska jezera, obrasla trskom (na 1030 i 1050m n/v). Ova mala jezerca mogu se obići iz smera Raskrsnice, jer se nalaze pored markirane staze.

Do Semeteškog jezera može se doći pešačenjem, koristeći markiranu stazu planinarske transverzale Josif Pančić.

Svake godine, drugog dana avgusta, organizuje se sabor poznatiji kao Ilinski dani koji je prepun sadržaja. Od bogatog kulturno-umetničkog programa pa preko skokova u vodu, bacanja kamena sa ramena, nadvlačenju konopca sa volovima, pa sve do takmičenja u sviranju frule i harmonike uz semeteško kolo i izbora najlepše devojke Semeteša.
 
Osim avanturista, jezero privlači i strastvene ribolovce, jer je bogato šaranom i babuškom. Starosedeoci jezera su repati vodozemci tritoni u narodnu poznati kao daždevnjaci.

Izvor:npkopaonik.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Brestovačka Banja je udaljena 280 km jugoistočno od Beograda.

Ulaganje u ponudu poljoprivrednih domaćinstava seljacima se može višestruko vratiti za nekoliko godina, a to Srbiji može da donese nekoliko milijardi evra godišnje. Ali samo pričamo a ništa nepreuzimamo.

Krupajsko vrelo nalazi se u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Smešteno je između sela Milanovaci Krupaja, oko 35 km od Žagubice.

Stol je planina u istočnoj Srbiji, udaljena 16 km od Bora i pripada borskom okrugu i regionu koji je poznat i pod imenom Timočka Krajina.

Po broju doktora nauka i državnih reprezentativaca selo Gajdobra u Opštini Bačka Palanka jedinstveni je fenomen na prostorima bivše Jugoslavije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета