Kontrola korišćenja pesticida na prirodnim pašnjacima

foto: pixabay

foto: pixabay

Nekontrolisana upotreba hemikalija može u velikoj meri da osiromaši biljnu raznovrsnost prirodnih ekosistema

Poljoprivredni proizvođači koji se duži niz godina bave stočarstvom smatraju  da je zdrav pašnjak osnova uspeha u gajenju stoke. Biljna raznovrsnost je nešto što krasi svaki pašnjak i to nije stvar koju treba kontrolisati. 

Međutim, veliki problem u održavanju pašnjaka predstavlja upotreba hemikalija za suzbijanje nepoželjnih biljnih vrsta. Ovim putem istovremeno se suzbijaju i one biljne vrste koje su poželjne u ishrani stoke, kao što je to na primer detelina. Pesticidi negativno utiču  na ekosistem i sprečava razvoj korenja biljaka. Posredno, korenje je veoma važno za ishranu stoke jer putem korena biljka crpi hranjive materije iz različitih slojeva zemlje i postaje zdravija i poseduje više nutritivno značajnih materija.

Iz predhodno navedenih razloga poželjno je da upotreba pesticida bude selektivna. Rotaciona paša je veoma efikasna metoda suzbijanja korova, a u isti mah grlima su dostupni svi nutritivno vredni elementi. Ispašom, na ovako gajenom pašnjaku, grla uzimaju najbolje biljke, što se ogleda u kvalitetu mesa i mleka. S druge strane, opšte je poznato da smanjena upotreba pesticida pomaže očuvanju planete

 

Izvor:agromedia.rs.

Kontrola korišćenja pesticida na prirodnim pašnjacima

Komentari

Yan Ming said very smartly buy nolvadex pct

  • Od Ivymar
  • 2023-05-08 03:48:42

[url=http://ampicillin.gives/]ampicillin price in south africa[/url]

northwest pharmacy canada [url=https://pharmacyonline.directory/]online canadian pharmacy coupon[/url] pharmaceutical online

cialis on line Cleveland pOtCTUrjJMIdTSQVlT 6 4 2022

flomax 0.4 mg price [url=http://flomaxp.online/]noroxin medication[/url] flomax prescription online

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Iako su izmenama Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara ove godine predviđene obavezne obuke za sve poljoprivrednike koji koriste pesticide, one, prema saznanjima Agrosmarta, još nisu počele tako da ni zakonske odredbe praktično ne mogu da se primenjuju.

Poleganje rasada predstavlja bolest koja zahvata mlade sadnice povrća, začinskog i lekovitog bilja, kao i cveća. Kada dođe do infekscije, mlada sadnica retko preživi, a dešava se da se čitave grupe sadnica zaraze. Ipak, infekciju je moguće izbeći na vreme.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, proizvodni zasadi bresaka i nektarina se nalaze u različitim fazama razvoja ploda: od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugo opadanje plodova (BBCH 71-73), prenosi portal Prognozno-izveštajne službe (PIS).

Na području Srbije setva kukuruza je još uvek u toku, a usevi iz najranijih rokova se nalaze u fazi razvoja prvih listova. Ove godine se registruju veće brojnosti kukuruzne pipe, dok se u usevima pšenice i ječma registruje pepelnica, odnosno pegavost.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, zasadi bresaka se na području Srbije nalaze u fazi - cvetovi se smežuravaju: većina latica opada do faze kraj cvetanja: sve latice opale, javljaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета