Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Хигијена производње млека подразумева правилно хлађење млека, о чему треба изричито водити рачуна, да би се млеко одржало у здравом стању. Основни циљ хлађења млека је да се спречи размножавање микроорганизма, чијим дејством долази до кварења млека.

Зато се млеко након муже хлади у кантама или у посебним уређајима за хлађење млека. При томе се тежи да се температура млека, која је после муже приближна температури тела, што пре снизи на око 4°Ц јер се ова температура сматра најподеснијом за чување млека. Ако се још више снижава температура млека, може се десити да се оно смрзне, јер је његова температура смрзавања нешто нижа од температуре мржњења воде (око 0,55°Ц).

Да би се постигло добро хлађење млека ретко се могу користити природни услови, тј. хладан ваздух или природне воде. Разлог је што се ваздушним хлађењем споро снижава температура млека у посудама, нарочито ако се ради о већим количинама млека. Други разлог је што температура природних вода, у већини случајева, није довољно ниска. Због тога се за успешно хлађење млека користе специјални уређаји у којима се хлади вода, а ова затим хлади млеко.

У те сврхе су направљене специјалне цистерне за хлађење које за 3 сата спусте температуру млека са почетних 35°Ц на 4°Ц. На тржисту се већ одавно могу наћи цистерне за хлађење млека различитих типова и капацитета. Тако да постоје оне са затвореним и отвореним резервоарима, а капацитет им је од 100 литара до неколико хиљада литара. Поред посуда за хлађење постоје и наменски резервоари који служе искључиво за складиштење млека. То дакле спада у основна средства за рад сваког већег пољопривредника који се озбиљно бави производњом млека.

Пошто већина малих производача нема услове за правилно хлађење млека, оснивају се сабирна места (некада су то биле пољопривредне задруге) где се млеко прикупља, хлади и отпрема у млекаре. Млеко у сабирна места треба доставити непосредно после муже да би било охлађено пре него што микроорганизми почну да се размножавају. Сматра се да се за прва два часа, највише шест часова, микроорганизми у млеку не могу размножавати. Време почетка размножавања микроорганизма у млеку зависи од њиховог броја, врсте и температуре млека.

Из сабирног места млеко се, пошто је охлађено, преноси у млекару и даље обрађује. Преноси се кантама или цистернама. Повољнији начин транспорта млека је цистернама, јер се тада оно спорије загрева под утицајем спољне средине.

 Izvor:poljoprivrednisavetnik.com

Хлађење млека

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.

Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo

Proizvođači mleka iz Srbije protestovali su ispred Ministarstva poljoprivrede u Nemanjinoj ulici u Beogradu zbog niske otkupne cene mleka. Oni su, kao znak protesta, prosuli uvozno mleko niz Nemanjinu ulicu.

Stočari Mačvanskog okruga najavili su ponovo proteste jer, kako tvrde, neke mlekare su već najavile smanjenje otkupne cene mleka za pet do šest dinara, pa čak i odlaganje isplate prilikom otkupa.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета