Čaj od OVSA: Lekovita svojstva ove žitarice su zaista široka

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

U narodnoj medicini ovas su obično koristili za lečenje stomačnih tegoba. O lekovitim svojstvima zobi je pisao još Hipokrat, koji je preporučivao ovseni čaj kao lek protiv mnogih bolesti.

U Francuskoj ovas je postao popularan zahvaljujući lekaru Žanu de Sen-Katerinu. On je tokom dugog vremena konzumirao ovseni odvar i doživeo je 120 godina. Zob je isto što i ovas pa se čaj od zobi naziva još i ovseni čaj. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova lekovita svojstva. Ovas važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije.
Travari ga čak preporučuju i osobama obolelim od multiple skleroze.
Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osetljive organe za varenje.
Takođe, ima svojstva koja pogoduju obolelima od raka debelog creva. 
Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima - supstancama koje čiste krvne sudove i sprečavaju da se holesterol apsorbuje u telu. Ovas možete konzumirati u obliku kaše, ali mnogo jednostavniji način je da skuvate čaj.

Ovas u zrnu ima u svom sastavu puno belančevina, amino-kiselina, eteričnih ulja, vitamina A, S, V i K, cinka, kalijuma, magneziuma, gvožđa, hroma, fosfora, flora i joda. Osim toga, on sadrži amide antranilove kiseline, koji sprečavaju razvoj malignih ćelija u debelom crevu.

Polifenoli, koji se takođe nalaze u zobi, blagotvorno utiču na rad jetre i podstomačne žlezde, a tireostatin – na funkcionisanje štitne žlezde. U narodnoj medicini ovas se koristi u lečenju bolesti želudačno-crevnog trakta, gastritisa, pankreatitisa, holecistitisa, anemije, šećerne bolesti, astme, ekzeme, oboljenja bubrega i zglobova.

Priprema čaja:
5 kašika ovsa u zrnu (mogu se uzeti pahuljice, ali u dvostrukoj količini) potopite u litar hladne vode i zagrejte polako do ključanja. Ostavite da vri 5 minuta, a nakon toga pustite da se ohladi.
Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umesto vode.

Izvor:kucnilekar.com

Čaj od OVSA: Lekovita svojstva ove žitarice su zaista široka

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Semenke crnog susama, sa kojih nije skinuta opna, sadrže značajno veći procenat kalcijuma od očišćenih, kao i drugih minerala, gvožđa, kalijuma, magnezijuma. Pored toga opna obezbeđuje hrskaviji i snažniji ukus.

Napitak je izuzetno delotvoran kod suzbijanja kašlja, a ujedno i jača imuni sistem. Jedna čašica ovog soka će vam pomoći i da se oslobodite sluzi koja se nakupila u plućima.

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica i mnogi koriste ovsenu kašu da bi na zdrav način započeli dan. Međutim, da li je to zaista tako?

Važan deo lečenja bilo koje bolesti je ishrana. Ako imate za promlem gastritis onda vam palenta može pomoći, u nastavku teksta će mo i objasniti. Za palentu je poželjno koristiti žuto ili belo kukuruzno brašno.

Postoje podaci koji svedoče o tome da se ovas uzgajao i u periodu bronzanog doba. Još u to vreme koristio se u prehrani ljudi i to kao visokovredna namirnica. Ova žitarica je veoma važna za zdravlje čitavog organizma kao i za lepu i negovanu kožu. U nastavku saznajte kako da napravite masku od ovsa koja će vaše lice učiniti odmornim i sjajnim.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета