Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Bokvica ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspešno deluje kod plućnih infekcija.

Ova biljka je dosta česta u našoj zemlji, raste nasumično na livadama i u baštama i lako ju je prepoznati, iako nije naročito lepa za oko.

Bokvica je jedna od najsvestranijih i najdostupnijih lekovitih biljaka, koristi se za lečenje rana, često u mešavini s kamilicom, za ispiranje ili obloga.  Ženska bokvica (Plantago major) i muška bokvica (Plantago lanceolata) imaju gotovo isto lekovito dejstvo koje je poznato već hiljadama godina. Obe vrste bokvice koriste se u narodnoj medicini kao losioni i napici za rešavanje problema na koži, na primer, svrbež i ispucala koža, posekotina ili drugih površinskih povreda, ugriza insekata ili upale očiju. U unutarašnjoj upotrebi bokvica deluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lek protiv kašlja i bronhitisa. Takođe, može da olakša stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Čini se da bokvica ima i antibakterijska svojstva jer novija istraživanja pokazuju da ekstrakt bokvice uspešno deluje kod plućnih infekcija. Zbog tanina deluje kao adstringens, a zbog sluzi ublažava upale. Upotrebljava se kod katara gornjih disajnih puteva, kod upale sluznice usne duplje i ždrela i kod sindroma nervoznih creva. U narodnoj medicini koristi se za lečenje rana, često u mešavini s kamilicom, za ispiranje ili obloga.

Smrvljeni listovi i njihov sok sprečavaju nastanak oteklina i svraba kod uboda insekata. Zahvaljujući velikoj količini kalijuma deluje i diuretički. Mladi i nežni prolećni listovi muške bokvice, ubrani u martu i aprilu, mogu da se upotrebljavaju za supu, mešane salate ili se kuvaju kao spanać. Kuvanjem listovi poprime prijatan, slabo aromatičan miris i ukus koji podseća na vrganje. Gorkast ukus može se ukloniti potapanjem usitnjenih listova u mlakoj vodi tokom 30 minuta. 

Muška bokvica može da služi kao zdravo prolećno povrće. Jedu se sasvim mladi listovi, nabrani pre razvoja cveta, od marta do juna. Dodaju se u supu, a nakon kuvanja od 10 do 15 minuta mogu se poslužiti kao salata ili varivo slično spanaću. Najbolje ih je mešati s drugim lisnatim povrćem. U Nemačkoj ove listove prže na masti s jajima, šećerom i cimetom, a na Kavkazu i Dalekom istoku stavljaju ih u supe. Listovi se beru od juna do oktobra, po mogućnosti pre nego što biljke procvetaju. Nakon svakog košenja bokvvica ponovno naraste. Treba da se suši brzo, jer listovi inače pocrne.

Čajem od bokvice možete ispirati i usta, posebno ukoliko imate problem sa aftama. Dovoljno je da jačim čajem od bokvice isperete usta 3-4 puta dnevno i videćete da će afte krenuti da se smiruju. Isto važi i za bolno grlo, ali i za ušne infekcije, čija se upala takođe može ublažiti čajem od bokvice.

Ukoliko vas muče bolesti respiratornog trakta, kao što je kašalj na primer, čaj od bokvice je takođe prvo što treba da upotrebite u borbi protiv virusne infekcije. Osim što smiruje upale, čaj od bokvice otvara disajne puteve i tako ublažava bol koji najčešće prati prehladu i grip.

Bokvica kao lek deluje i na unutrašnje organe. Čaj od bokvice može da podstakne regeneraciju jetre i poboljša funkciju bubrega, naročito ukoliko ga pijete svakog dana. Štaviše, ovaj čaj deluje i na upale gastrointestinalnog trakta, pa ako vas, na primer, muči gorušica, evo šanse da izađete na kraj sa njome.

Čaj možete praviti i od sušenog i od svežeg lišća bokvice, mada mi preporučujemo da koristite svežu biljku. Jeste da će čaj biti gorčijeg ukusa, ali ste barem sigurni da su svi prirodni, lekoviti sastojci i dalje tu.

Za pripremu ovog čaja trebaće vam otprilike jedna šolja svežih bokvicinih listova i dve šolje vode. Sve što treba da uradite je da sveže listove prelijete ključalom vodom, poklopite i ostavite čaj da se prohladi. Nakon toga ga možete ocediti i piti ili hladnog, ili još bolje toplog.

Ovaj čaj od bokvice možete piti svakog dana, i to čak 3-6 puta dnevno bez ikakvih kontraindikacija.

Izvor:minutzamene.com

ČUDOTVORNA BILJKA BOKVICA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukoliko ste se povredili prilikom pripremanja hrane ili bilo koje druge radnje najpre zavirite u kuhinju i potražite neku od sledećih namirnica, koje deluju antiseptički i antibakterijski, sprečavajući infekcije:

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe.

Eukaliptus (Eucaliptus globulus) je drvo sa raskošnim krošnjama, potiče iz Australije i jedina je hrana koala.

Zubobolja počinje noću, kada su domovi zdravlja i apoteke zatvoreni, a u kući, kao za inat, nema nijedne tablete protiv bolova.

Tonik na bazi sirćeta koristio se još u doba Hipokrata. Kombinacija sirćeta sa još par začinskih biljaka, odbija muve, komarce i druge leteće insekte.

Grejpfrut je poznat kao antioksidans i po svom snažnom antibakterijskom delovanju. Bogat je vitaminom C, sadrži vitamine A, B, D, E kao i kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, bakar i gvožđe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета