Domaći sok od NARA prava riznica zdravlja (RECEPT)

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru. U antičko doba nar su koristili kao lek.

Pun je antioksidanata i cenjen je kao simbol zdravlja, plodnosti i večnog života. Zbog prevelikog broja semenki, smatrali su ga simbolom plodnosti i donosio je sreću u kućama. Razna istraživanja su potvrdila da je nar jedna od najlekovitijih voća, jer pozitivno utiće na kardiovaskularni sistem, nervni i koštani sistem. 

Nar je dobar izvor vitamina A, B5, C i E, kao i minerala kalijuma, gvožđa, kalcijuma i folne kiseline. Na 100mg, nar sadrži  u sebi 16% potrebne dnevne doze vitamina C. Antocijanid i tanin mu daju crvenu boju i poseduje dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se prepisuje antioksidantno delovanje. 

Neka istraživanja su pokazala da nar ima u sebi materiju koja se zove punicalgin, koja povoljno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i krvni pritisak i ubrzavaju otapanja naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze. Punicalgini su glavni izvor antioksidantne uloge nara. Dokazano je da sok od nara ima veće antioksidantno dejstvo čak i od crnog vina i zelenog čaja. Uzimanje jedne čaše dnevno, Izraelski naučnici su potvrdili da smanjuje rizik od kariovaskularnih bolesti. Krvni pritisak se smanjuje za 21% i značajno se poboljšava dotok krvi u srce, uz konzumiranje ovog soka u periodu od godinu dana.

Sastojci nara sprečavaju promene koje utiću na rast tumora, naročito kod raka dojke, prostate, debelog creva i leukemije. Pozitivno deluje na pojavu depresije i osteoporoze kod žena u menopauzi. U širokom spektru lekovitosti potvrdjeno je da usporava razvoj Alchajmerove bolesti. Redovnim konzumiranjem nara dobijaju se čvrsti, zdravi nokti, lepa i zdrava koža i kosa, i doprinosi duševnom miru. 

Poboljšava rad srca – Poznato je da sprečava nastanak ateroskleroze, koji je jedan od značajnih faktora za nastanak srčanih bolesti. Ima antiaterogeni efekat na srce, smanjuje količinu lošeg holesterola, a povećava količinu dobrog. Održava arterije fleksibilnim i prohodnim, smanjuje upalu zidova krvnih sudova i pri tome utiče na zdravlje srca,

Održava normalan nivo šećera u krvi – Pošto sok od nara sadrži fruktozu koji ne povećava nivo šećera u krvi kao drugi voćni sokovi, preporučujese dijabetičarima da ga piju.

Pomaže pri zarastanju ožiljaka i rana – ima sposobnost da ubrza proces zarastanja rana, jer regeneriše ćelije u epidermalnom i dermalnom sloju kože. Nar je bogat hranljivim materijama koje pozitivno deluju na jačanje i regeneraciju epidermisa.

Preporučuje se trudnicama – pošto je odličan izvor vitamina i minerala, kao i folne kiseline koja je jako bitna za perinatalnu ishranu, izuzetno je dobar za žene koje su u drugom stanju. Obezbeđuje dobar protok krvi koji je neophodan za razvoj fetusa. Kada ga trudnica redovno konzumira, smanjuje rizik od prevremenog rodjenja deteta ili rodjenja deteta sa malom telesnom kilažom.

Sok od nara ( recept )

Potrebno je:

- Bobice nara
- Šećer
Pre upotrebe, potrebno je detaljno očistiti bobice od tragova kore i žute opne koja se može naći u plodu. Nakon toga stavite bobice u posudu zajedno sa šećerom na umereno hladnom mestu i ostavite da odstoje 24 sata. Potrebno je pomešati smešu pet do deset puta u toku tih 24h. Dok mešate bitno je da izgnječite bobice što bolje da bi pustile svoj sok. Posle 24 sata, primetićete da je sok upio sav šećer i izmešao se sa sokom.

U drugoj fazi potrebno je pripremiti blender ili seckalicu. Celu smesu sipajte u blender i izblendajte. Na kraju će te dobiti tečnu i glatku strukturu soka.

Nakon ove pripreme, dobijate smesu koja je sirup od nara koji kasnije razblažujete sa vodom po želji i na taj način dobijate sok od nara.

Jedna čaša soka od nara dnevno je sve što vam je potrebno da bi imali pozitivan uticaj na vaše zdravlje i psihu.

Agroinfo.rs

Domaći sok od NARA prava riznica zdravlja (RECEPT)

Komentari

Elbow Rest arm and hand today propecia before after

buy cialis generic online I am currently using Clomid Progynova because I didn t menstruate for 1 year

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Orahovača se pravila u svim krajevima Balkana.

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Tortu nije teško napraviti, ima samo nekoliko dodatnih koraka, ali krajnji rezultat je uživanje u svakom zalogaju.

Ovseno mleko veoma dobro utiče na zdravlje, jer smanjuje holesterol u organizmu a takođe je bogato i vlaknima.

Ovaj sos je veoma lako pripremiti i u sopstvenom domu, jer ne iziskuje mnogo vremena, a pravi se u obliku praha koji se kasnije kombinuje sa drugim namirnicama,

Ovi mekani, baršunasti zalogaji mogu se poslužiti takvi kakvi jesu ili obloženi čokoladom za ekstravagantnu poslasticu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета