Kako sami da napraviti ulje od gaveza

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Biljno ulje, zapravo je vrlo lako napraviti. Ovo je narodna metoda pravljenja ulja infuziranog gavezom i njegova snaga će varirati u zavisnosti od niza faktora.

Gavez lišće berite po vedrom, i suvom jutru. Listovi treba da budu mladi i bujni i najbolje je da ih berete pre nego što biljka cveta. Lišće gaveza potpuno osušite. Stabljike su mesnate i mokre, pa počnite tako što ćete listove osušiti na paravanu a možete i iglom i koncem da nanižete lišće. Sušenje na vazduhu traje do nedelju dana. Trebali bi biti suvi i mrvičasti pre nego što ih upotrebite za pravljenje ulja od gaveza. Sveži ili mokri listovi mogu u ulje uvesti vodu koja ubrzava užeglost.

Postupak pripreme ulja

- Napunite teglu 2/3 suvim listovima gaveza pokidajte ih ili isecite da biste povećali površinu. Ostatak tegle napunite tečnim uljem po vašem izboru. Pobrinite da je bilje potpuno potopljeno. Stavite tegle na toplo mesto na 3 - 6 nedelja, savet je da ih svakodnevno malo protresete.
- Nakon što prođu 3 - 6 nedelja, procedite lišće iz ulja sipanjem u sito. U slučaju gaveznog ulja, ono je zlatnije boje. 

- Bacite biljke i ulijte ulje u bocu, možete koristiti istu teglu.
- Pobrinite se da ulje čuvate negde van direktne sunčeve svetlosti.
- Rok trajanja ulja je godinu dana.

Možete koristiti cele listove gaveza kao oblog za uganuće, artritis, bol i modrice. Gavez se ne sme koristiti kod dece ili ako ste trudni. Imajte na umu da je gavez moćna lekovita biljka i ne bi ga trebalo koristiti u svakodnevnoj nezi kože. To je slučaj za one posebne okolnosti kada je vašoj koži potrebna duboka terapija i isceljenje

Agroinfo.rs

Kako sami da napraviti ulje od gaveza

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najvažnije je poznavati sastav i osobine biljaka, znati kako ih pravilno koristiti i čuvati, kao i u kojim ih situacijama ne treba upotrebljavati

Od davnina pa do danas mnogi su se ljudi uverili u lekovitu moć gaveza koji je čisti dokaz koliko je priroda čudesna i kako se s malo strpljenja mogu izlečiti i najtvrdokornije boljke.

Iako se često tretira kao korov, dakle, kao biljna štetočina gavez ima brojne mogućnosti iskorišćavanja u organskom gajenju biljaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета