Konzumiranje čili papričica vam može PRODUŽITI ŽIVOT?

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Osim pružanja začinjenog okusa obrocima, jedno istraživanje pokazuje da crvena čili papričica potencijalno može produžiti nečiji život. Istraživanje pokazuje da ljudi koji jedu čili papričicu mogu živeti duže od onih koji ne jedu.

Crvena čili papričica pruža zdravstvene prednosti jer sadrži antiinflamatorna, antioksidativna i antidijabetička svojstva. Ove prednosti su povezane sa aktivnom komponentom koja se nalazi u čili papričici zvanom kapsaicin i koja je odgovorna za njen prepoznatljiv začinski ukus.

Istraživači studije proverili su preko 4.000 objavljenih studija sa više od 500.000 učesnika kako bi analizirali efekte čili papričice na njih. Nalazi su otkrili da osobe koje redovno konzumiraju čili papričice imaju smanjen rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti za 26%, a od raka za 23%.

Iako postoje brojne studije o blagodatima čili paprike, istraživači nisu sigurni u vezu između čili paprike i niže stope smrtnosti. Studija nije ukazala na broj čili papričica koja se obično konzumira, koliko često i koja određena sorta može da obezbedi gore navedene zdravstvene beneficije. Iz tog razloga su potrebna dalja istraživanja koja će potvrditi i podržati studiju. Ali pošto se čili paprika obično dodaje jelima, nema štete ako ih jedete, s obzirom na to da se one umereno konzumiraju.

I neka ranija istraživanja pokazala su da čili, plod različitih tropskih vrsta paprike, ali i nekih evropskih, kao hrana može delovati protivupalno, antioksidativno, protiv razvoja raka, kao i povoljno na regulisanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Agroinfo.rs/agriculture.com.ph

Konzumiranje čili papričica vam može PRODUŽITI ŽIVOT?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Poznato je da se lekovi ne uzimaju sa alkoholom, ali treba znati i sa kojim bezalkoholnim napicima nikada ne treba koristiti medikamente.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета