Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Malokrvnost odnosno anemija nastaje zbog smanjene koncentracije gvožđa u organizmu.

Postoji više vrsta anemije, kao i veliki broj različitih uzroka i načina lečenja. Neke su blage, prolazne i nisu znak za brigu, dok neke druge predstavljaju ozbiljnije, hronične poremećaje. Anemija takođe može predstavljati indikator nekih drugih oboljenja zbog kojih se javlja. Nedostatak gvožđa predstavlja najčešći uzrok anemije, a taj nedostatak se uglavnom javlja usled gubitka krvi, koji može biti akutan ili hroničan. Gubitak krvi dovodi do toga da u se u krvotok povlači voda, kako bi vene bile pune, što naravno razređuje krv i vodi daljim posledicama. 

Za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca veoma su važni vitamini i to posebno vitamini B12 i B9 (poznat kao folna kiselina), kao i vitamin C. Ukoliko dođe do deficijencije ovih vitamina, dolazi do snižene produkcije eritrocita i do anemije. Do toga može doći i najčešći uzrok je neadekvatna ishrana.

Prirodni lek za slabokrvnost je hrana bogata gvožđem i folnom kiselinom i vrlo je efikasna za lečenje malokrvnosti. Ukoliko patite od anemije, konzumirajte sledeće namirnice.

Ako je anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa dobro je znati koje su namirnice bogate za ljudski organizam tako važnim elementom. Gvožđe najviše sadrže mahunarke ( grašak), neljuštene žitarice, orašasto voće, iznutrice, jaja, riba, crveno meso, krumpir, semenke bundeve i suncokreta.

U prehranu bi trebalo uključiti što više i češće zelenog lisnatog povrća, šargarepu, grožđe, borovnice, crni ribiz, šljive, marelice, rajčicu, integralni hleb, med od kadulje ili kestena.

Radi apsorpcije gvožđa treba voditi računa da se uzima dovoljna količina vitamina C. No, ujedno je važno znati i da kofein i tanini te nikotin ometaju resorpciju gvožđa iz hrane u krv, pa bi trebalo izbegavati crni čaj, kafu, alkohol, cigarete.

Kupinovo vino za anemiju
Ovo vino je bogato vitaminima i mineralima. Vino je posebno učinkovito u borbi s anemijom, koja često pogađa upravo žene. Preporuka je da se kroz određeno vreme uzima decilitar kupinova vina dnevno, pola sata pre jela. To bi trebalo trajati barem mesec dana kako bi se mogli pokazati učinci konzumiranja tog ne samo lekovitog nego i vrlo ukusnog napitka koji se dobiva vrenjem zrelih plodova kupine.

Kupinovo vino osimgvožđa i drugih minerala, sadrži i velike količine vitamina C i B, te folnu kiselinu i pektin. Osim kod anemije, kupinovo vino deluje i kod problema s probavom, cirkulacije, iscrpljenosti, jača imunitet i otpornost organizma.

Cvekla
Kod anemije  dece i mlađih osoba, posebno je lekovita cvekla. Crvena boja cvekle potiče od antocijana, koji utiče na regeneraciju krvi u organizmu. Najbolje bi bilo cveklu iskoristiti sirovu. 

Kopriva 
Iskoristite proleće za branje mlade koprive, još jednog dokazanog prirodnog “borca” sa anemijom. Kopriva jača krv, bogata je gvožđem, kalijum, natrijum, te sadrži velike količine vitamina A i C. Od svih dielova koprive najviše se ceni mlado lišće koje treba brati upravo u proleće.

Čaj od koprive možete pripremiti tako da 2 kašičice lista od koprive prelijete s 2 dcl kipuće vode i ostavite poklopljeno 10 minuta. Nakon toga procedite. Trebalo bi piti 2 do 3 šoljice čaja od koprive dnevno, bez šećera ili zaslađenog s medom. 

Izvor:agrosavjet.com

KUPINOVO VINO PROTIV ANEMIJE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Može se pripremiti vodeni kefir koji pokazuje niz pozitivnih efekata na čoveka, a priprema je vrlo jednostavna.

Prema pisanjima medija, pojavila su se dva leka koja su značajno otkriće kada je u pitanju lečenje od opakog karcinoma.

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u ljudskom telu i neophodan je za sintezu hemoglobina koji je dalje odgovoran za isporuku kiseonika organima i tkivima.

Hemoglobin je vrlo važan protein koji služi za prenos kiseonika u organizmu. Ukoliko je nizak može doći do anemije. Ovaj vitaminski napitak je idealan za ovakve probleme, a može se koristiti i preventivno.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета