Anemija kod prasadi: Kako je prepoznati i šta preduzeti ukoliko do nje dođe

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

U slučajevima kada nisu zadovoljene potrebe u gvožđu, a posebno kod prasadi koja se drže na betonu u ogrančenom prostoru, a zimi u hladnim, mračnim i vlažnim objektima, dolazi do pojave anemije prasadi na sisi.

U prvih sedam dana dnevne potrebe prasadi u gvožđu iznose 10-15 mg. U kasnijem periodu potrebe za gvožđem se smanjuju i kreću oko 7 mg dnevno. Mleko krmače ima jedan jedini nedostatak jer sadrži izuzetno male količine gvožđa i to oko 2 mg na dnevnom nivou. Dnevni nedostatak gvožđa kod prasadi na sisi je oko 8-13 mg. Ovaj nedostatak se manifestuje u roku od 10 do 14 dana zaostajanjem prasadi u porastu i pojavi anemije. Koža prasadi gubi ružičastu boju i postaje bela, dlake su naježene i sive boje, prasad gube mišićni tonus i postaju mlitava, skupljaju se u gomilu, dezorjentisana su, slabo se kreću, dolazi do pojave proliva. Od anemije mogu da uginu čitava legla ako se ne preduzme brzo i efikasno lečenje, koje podrazumeva preparate na bazi gvožđa.

Jaču i bržu pojavu anemije može da prouzrokuje i ishrana koja je deficitarna vitaminom E i selenom. Da ne bi dolazilo do pojave anemije neophodno je preventivno delovati. Prevencija podrazumeva da se prasadima u periodu od drugog do četvrtog dana, nakon prašenja prvo daju vitamini AD3E ili Evitaselen, a nakon dva dana preparati na bazi gvožđa prema uputstvu proizvođača.

Agroinfo.rs/agrosmart.net/PSSS

Anemija kod prasadi: Kako je prepoznati i šta preduzeti ukoliko do nje dođe

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Može se pripremiti vodeni kefir koji pokazuje niz pozitivnih efekata na čoveka, a priprema je vrlo jednostavna.

Prema pisanjima medija, pojavila su se dva leka koja su značajno otkriće kada je u pitanju lečenje od opakog karcinoma.

Gvožđe je jedan od najvažnijih elemenata u ljudskom telu i neophodan je za sintezu hemoglobina koji je dalje odgovoran za isporuku kiseonika organima i tkivima.

Sela Orlja i Bazovik u blizini Pirota na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede proglašena su zaraženim područjima zbog afričke kuge svinja.

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета