Korisna bobica, sa lekovitim svojstvima poznatim od davnina

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Proizvodi ove bobica, čija su lekovita svojstva poznata još iz antičkih vremena, su odličan dodatak ishrani za svakoga, pod uslovom da se uzimaju u pravilnom obliku i u primerenoj dozi. Plodovi se koriste za pripremu voćnih napitaka, tinktura, likera, džemova i drugih poslastica.

Brusnica sadrži makro i mikroelemente: kalijum, magnezijum, kalcijum, natrijum, fosfor, mangan i gvožđe, kao i čitav kompleks vitamina: A, B1, B2, B9, C, E, PP, beta-karoten. Ginekolozi savetuju trudnice da redovno koriste čaj ili bobičasto voće u čistom obliku. Korisne supstance sadržane u plodu doprinose pravilnom formiranju fetalnih kostiju i sprečavaju pojavu komplikacija. A zbog svog diuretičkog delovanja, biljka pomaže u rešavanju otoka, od kojeg trudnice često pate. Korisna svojstva listova brusnice omogućavaju njihovo korištenje za probleme s probavom, bolesti mišićno-koštanog sustava, patološke bolesti bubrega i jetre, dijabetes itd
Pijenjem brusnice možete da eliminišete snažnu žeđ, znojenje kao i da poboljšate stanje tela. Brusnica ima svojstva beljenja, može osvetliti kožu lica i ukloniti pigmentaciju.

Prednosti listova brusnice

Listovi biljke imaju bogat sastav hranljivih sastojaka:

- Glikozid arbutin i hiperozid, koji poboljšavaju kardiovaskularni sistem i imaju antiseptički efekat.
- Hidrokinon - supstanca koja je deo mnogih krema za beljenje.
- Ursuloične, kininske, galne, elaginske organske kiseline.
- Tanini.
- Flavonoidi.
- Fitoncidi.
- Antioksidanti
- Vitamini A i C.

Brusnica ima crvenu boju, stoga je jak alergen i često uzrokuje osip, pruritus i druge alergijske reakcije. Budući da biljka sadrži veliku količinu kiselina, može uzrokovati različite patologije gastrointestinalnog trakta , kao što su peptički ulkus, gastritis s visokom kiselošću itd. 

Brusnica  ima neprocenjivu dobrobit za zdravlje, pa se preporuča uključiti u redovitu prehranu. Iz nje možete pripremiti ne samo džemove i voćne napitke, već ga dodati u limunade, umake, kolače i jednostavno jesti u čistom obliku. Zahvaljujući velikim količinama vitamina C , brusnica jača imunološki sistem i doprinosi lečenju i prevenciji prehlade i virusnih bolesti. Pruža antimikrobna i antiseptička svojstva , sprečava razvoj bakterijskih infekcija u telu. Takođe doprinosi održavanju oralnog zdravlja zahvaljujući uništavanju bakterija.

Sok od brusnice

Potrebno je uzeti 0,5 kg bobica, temeljno ih isprati i iscediti sok iz njih. Stavite plen u zasebnu posudu i dodajte mu vodu. Možete dodati malo šećera po želji. Stavite lonac na vatru, sačekajte da rastvor proključa i sklonite ga sa vatre. Nakon hlađenja procediti, dodati sok od brusnice i dobro izmešati.

Agroinfo.rs

Korisna bobica, sa lekovitim svojstvima poznatim od davnina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Poznato je da se lekovi ne uzimaju sa alkoholom, ali treba znati i sa kojim bezalkoholnim napicima nikada ne treba koristiti medikamente.

Ukoliko vam je rok trajanja nekih namirnica istekao, to ne znači da su automatski neupotrebljive i opasne po zdravlje. Evo spiska proizvoda koje možete koristiti i nakon isteka naznačenog datuma.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета