MAKA PRAH: Razlozi zbog kojih preporučujemo da konzumacija praha ove biljke postane vaša svakodnevna navika.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Maka je peruanska biljka, koja pripada porodici povrća iz familije Brassicaceae. Korišćena je u ishrani još kod Inka u periodu od pre nekoliko hiljada godina.

Poslednjih godina ova biljka je izuzetno popularna širom sveta, nutricionsiti je često preporučuju i obavezan je deo kuhinjskog menija ljudi koji vode računa o svojoj ishrani. Više je načina na koji se maka može konzumirati, ali se ljudi najčešće opredjeljuju za maka prah koji stavljaju u šejkove, kaše ili razna druga jela koja pripremaju.

Hrana bogata antioksidansima deluje jako dobro na imuni sistem, pa ćete svakodnevnim konzumiranjem maka praha poboljšati svoje zdravlje, a vaše telo biće zahvalno. Oni koji redovno koriste maka prah učestvovali su u mnogim istraživanjima, a tvrde da ih ovaj prah čini da se osjećaju odmornije, energičnije i raspoloženije, te da uklanja osjećaj umora. Još jedan veliki plus make je što sve ovo radi, a ne sadrži kofein niti bilo kakvu sličnu supstancu koja djeluje na centralni nervni sistem.

Biljka maka i njen prah izuzetno pomažu kod otklanjanja simptoma menopauze regulišući nivo estrogena. Iz tog razloga, maka je odlična i kod nepravilnosti u menstruaciji, kod cisti i ostalih zdravstvenih problema karakterističnih za žene. Maka prah nema blagotvorno dejstvo samo kod žena i regulacije njihovih hormona, već i kod muškaraca - ona ne podiže nivo testosterona, ali istraživanja pokazuju da ima benefite za seksualno zdravlje kod muškaraca i njihovu potenciju.

Postoje dokazi da maka poboljšava učenje i memoriju. Na primjer, rezultati nekih istaživanja koja su rađena na miševima pokazali su da maka poboljšava njihovu memoriju - mnogo su bolje pamtili od miševa koji nisu konzumirali maku. Nakon ovog, rađeni su i testovi na ljudima i pokazalo se da makin prah zaista odlično djeluje na učenje i poboljšavanje memorije kod ljudi. Takođe, maka pomaže kod stanja kao što je Alchajmerova bolest.

Izvor:zenasamja.me

MAKA PRAH: Razlozi zbog kojih preporučujemo da konzumacija praha ove biljke postane vaša svakodnevna navika.

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe.

Eukaliptus (Eucaliptus globulus) je drvo sa raskošnim krošnjama, potiče iz Australije i jedina je hrana koala.

Zubobolja počinje noću, kada su domovi zdravlja i apoteke zatvoreni, a u kući, kao za inat, nema nijedne tablete protiv bolova.

Tonik na bazi sirćeta koristio se još u doba Hipokrata. Kombinacija sirćeta sa još par začinskih biljaka, odbija muve, komarce i druge leteće insekte.

Grejpfrut je poznat kao antioksidans i po svom snažnom antibakterijskom delovanju. Bogat je vitaminom C, sadrži vitamine A, B, D, E kao i kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink, bakar i gvožđe.

Bit će vam potrebno svega desetak minuta, a sigurni smo da ćete na ovaj način sačuvati svoj imunitet jer je pred nama sezona gripe i prehlade.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета