MOĆ JE U NJIHOVOJ KORI

Foto:Pixabay.com
Iako mnogi od nas bacaju koru voća i povrća i smatraju istu neprivlačnom, istina je ta da ona zapravo ima odličan uticaj na naše telo.
U kori povrća i voća nalaze se vrlo dragocene supstance. Pre svega, tu su dve vrste celuloze: rastvorljiva i nerastvorljiva. Čisteći voće i povrće od kože, lišavamo se upravo te, korisne druge vrste celuloze. Zato se preporučuje da voće i povrće jedemo s kožurom.
Slatki krompir: U kori ovog povrća se nalaze beta-karoteni, koji se u telu pretvaraju u vitamin A. Jedan tanjir slatkog krompira,utiče na kožu,tako što sadrži više vlakana, folata i vitamina C, nego ovsena kaša.
Kivi: Probajte ceo kivi da prervorite u kašu. Njegova kora sadrži tri puta više antioksidanata nego unitrašnjost i pomaže u borbi protiv stafilokoka i drugih bakterija koje su uzročnici trovanja hranom.
Patlidžani: Kora od ovog povrća sadrži desetine antioksidansa. Najvažniji i najređi od njih jeste nasunin. On elimiše štetne materije u tkivima, usporavajući taki starenje ćelij
Jabuka: Urzolinska kiselina koja se nalazi u kori jabuke, pomaže u rešavanju problema viška kilograma. Dokazano je da on povećava količinu braon masti, što zauzvrat ubrzava sagorevanje kalorija. Kora jabuka takođe sadrži kvercetin, koji dobro utiče na našu memoriju,baš kao i jedinjenja zvana, triterpenoidi, koja štite kožu od raka.
Limun: Dodajte limunovu koru, jak prirodni antioksidant u kolač, smuti ili salatu. Ne samo što je kombinacija odlična za jutarnju energiju, već je i ovaj deo limuna odličan za vašu kožu. Limunova kora sadrži i limonen,koji sprečava pojavu raka dojke.
Krastavac: Kora krastavca se sastoji iz silicijum dioksida. 5 miligrama na dan je preporučljiva doza, količina koju ćete naći i u samoj kori krastavca.
Pomorandža: Kora od pomorandže sadrži čak i 2 puta više kalcijuma nego sama voćka. A to je veoma dobro, jer je poznata činjenica da je kalcijum od vitalnog značaja za zube i naše kosti.
Agroinfo.rs
MOĆ JE U NJIHOVOJ KORI
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Nakon što talas poskupljenja zaljuljao cene na pijačnim tezgama širom Srbije prethodnih godina, ovog proleća može se reći da je došlo do stagnacije i da je većina cena ostala na nivou prošlogodišnjih. Na čačanskoj pijaci ponuda je kao i obično jako bogata i šarenolika, ali ni potražnja nije mala.
Sudeći prema trenutnom stanju plodova, biće i poljoprivrednika koji ove godine neće da zovu radnike za berbu jer neće biti šta da se obere
Namirnice koje nam se najčešće plasiraju kao izuzetno zdrave ne moraju nužno to biti. Upravo je to slučaj i sa braon pirinčem, koji ako se jede u velikim količinama može dovesti do kontaminacije toksinom koji se u njemu sadrži.
Najhladnija destinacija je Besna Kobila sa 13 stepeni ispod nule, dok je na Kukavici temperatura vazduha pala na minus 11 stepeni, koliko je bila i na Kopaoniku.
Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama ona je mnogo korisna za mozak, kožu i kosu
- Најновије
- Најчитаније
Komentari