RIBLJE ULJE: Kapsula zdravlja za sve generacije

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pored vitamina i minerala, riblje ulje je jedno od najatraktivnijih nutritivnih dodataka.

Bogato je omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno utiču na zdravlje i služe kao preventiva ali i kao dodatak ishrani u borbi protiv mnogih bolesti. Riblje ulje se dobija specijalnim metodama rafinisanja masnoća iz tkiva određenih vrsta riba, koje se popularno zovu „masne ribe“. Najčešće vrste riba iz kojih se dobija ulje su: tuna, haringa, losos, sardina, pastrmka... Koriste se ribe iz nezagađenih voda koje sadrže veći procenat masnoća.

Pored omega-3 masnih kiselina riblje ulje sadrži i druge vrlo važne aktivne sastojke, obiluje vitaminima iz grupe A i D, mineralima i drugim polinezasićenim i esencijalnim kiselinama kao što su α-linolenska kiselina (ALA), eikozapentanoična kiselina (EPA), i dokozaheksanoična kiselina (DHA) i druge. Ispitivanja su pokazala da čak 10% stanovnika Sjedinjenih Američkih Država koristi ovaj vid suplementacije. Usporava starenje usled delovanja omega-3 masnih kiselina na oštećenja DNK u ćelijama. Sprečava nastanak upalnih procesa na koži i sluzokoži. Koža postaje elastičnija i mekša, a vitamin E usporava proces starenja i stvaranja bora. Preporučuje se u borbi protiv gojaznosti. Ispitivanja su potvrdila da intenzivnim korišćenjem ribljeg ulja u periodu od tri do pet nedelja postiže se smanjenje telesne mase u proseku za oko 4 kilograma i to bez nekih većih redukcija u ishrani. Riblje ulje pospešuje serotonin, zadržava duži period osećaj sitosti i dobrog raspoloženja. 

Reguliše krvni pritisak a samim tim smanjuje rizik od srčanog udara. Koristi se u prevenciji ateroskleroze jer smanjuje naslage masnoća na krvnim sudovima. Poremećaj rada srca, aritmije različite etiologije takođe mogu biti tretirane ribljim uljem. Samnjenje nivoa lošeg holesterola u krvi i povećanje dobrog holesterola, zatim smanjenje telesne mase, tačnije gubljenje kilograma usled topljenja masnih naslaga samo su neki od razloga zašto koristiti riblje ulje.

Istraživanja su pokazala da riblje ulje utiče na rast i razvoj dece kao i na razvijanje moždanih ćelija. Zbog bogatog prisustva omega-3 masnih kiselina riblje ulje je dobro za otklanjanje posledica stresa i mentalnog umora, depresije, tuge i suicidnih sklonosti (sklonosti ka samoubistvu). Značajan učinak ima kod osoba koje su emotivno nestabilne, osoba sa lošim pamćenjem, slabom koncentracijom, lošom koordinacijom i naglim promenama raspoloženja. Deca u određenim uzrastima postaju hiperaktivna, impulsivna, imaju poremećaj u učenju, pamćenju i koordinaciji. Terapija ribljim uljem značajno će uticati na povlačenje i dalji razvoj ovih simptoma. 

Izvor:zdravisimo.com

RIBLJE ULJE: Kapsula zdravlja za sve generacije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema pisanjima medija, pojavila su se dva leka koja su značajno otkriće kada je u pitanju lečenje od opakog karcinoma.

Danas je kajgana sa slaninom većini omiljeni doručak, navika i potreba.

Guščija mast razbija i pretvara u tečnost sekret koji se nakuplja u plućima, a zatim ga mi tako izbacujemo iz sebe. Pored ovoga, guščija mast je dobra i za omekšavanje napukle kože i zaštitu kože od hladnoće.

Semenke bundeve su prirodni lek za mnoge bolesti, ali i zabavno ih je grickati uz film ili dobro društvo.

Celer je od davnina poznat kao lek za snižavanje pritiska. U nekim novijim istraživanjima pokazalo se da je efikasan u borbi protiv raka, posebno kada se kombinuje sok od celera i šargarepe.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета