Timijan ukrasna, medonosna i začinska biljka koja osvežava dah

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Timijan je sličan majkinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji, nego raste uspravno do 30 cm; listovi su uži, cvasti nisu tako zbijene i biljka ne raste kod nas divlje, nego se gaji.

Grčki lekar i filozof Galen smatrao timijan (Thymus vulgaris) smatrao ga je najmoćnijim antiseptikom, jer uspešno eliminiše i najotpornije bakterije. Istraživanja su pokazala da biljka sadrži i veće količine gvožđa, kalcijuma, smole, a od vitamina posebno najviše A. Zbog prijatne arome i antibakterijskog svojstva, čest je sastojak pasti za zube. Osim što ih čisti, jača i desni i osvežava dah.

Cvast ima oko 5 ružičastih, 3—6 mm dugačkih cvetića na kratkim drškama. Čašica je cevasta, kratko maljava, zelena ili malo ružičasto-ljubičasta i dvousnata: donja ima dva igličasta, a gornja tri tupa zuba. Krunica je ružičasta; donja je usna opuštena i trozuba.

Najlekovitiji deo je list jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i gornja polovina biljke dok je u cvetu. Timijan je ukrasna i medonosna biljka, a cveta od juna do oktobra. Samoniklo raste u Sredozemlju, dok se u Srednjoj Evropi uzgaja kao kultura. Sastojak timol je među važnijima, dokazano je da u poređenju sa drugim biljkama slične moći, višestruko jače deluje na mikroorganizme. Zato se timijan i danas koristi kao prirodni antiseptik jer etarsko ulje sadrži velike količine timola i karvakrola, kao i lek protiv kašlja, a stavlja se i u kupke za opuštanje. Često se primenjuje kod bolesti respiratornih organa, jer se pokazalo da efikasno smiruje veliki kašalj kod dece i odraslih. 

Kao začin je izvrstan za ribu i meso. Zbog prijatne arome koristi se i kao dodatak jelima od paradajza i čorbama.

Izvor:zemlja.rs

Timijan ukrasna, medonosna i začinska biljka koja osvežava dah

Komentari

[url=http://buycialikonline.com]buy generic cialis online[/url] Amoxicillin Oral Suspension For Vets

Identify Amoxicillin 250 Mg driponin online

Donepezil Without A Prescrib stromectol india Viagra . Com

cialis on sale in usa You can take Viagra with food, but it may take longer to start working if you eat a high-fat meal DailyMed-a, 2022; Zucchi, 2019

Who are the affected patients cialis

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako volite orijentalnu kuhinju, sigurno ste u njihovim jelima osetili ukus koji podseća na limun. Radi se o začinu

Iako se do sada smatralo da šafrana nema na Fruškoj gori, ova biljka, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, ipak je otkrivena na srpskoj planini, javljaju iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Sumak je začin koji se često koristi u pripremi hrane karakteristične za Bliski istok.

Tonka se koristi kao začin za torte, kolače i kremasta jela, a koristi se i kao aroma koja se dodaje duvanu za lulu. U današnje se vreme upotrebljava i u industriji parfema.

Koristi se i upotrebljava za lečenje povišenog krvnog pritiska, klimakteričnih tegoba, živaca, pojedinih vrsta epilepsija, čišćenja krvi, zakrečenja krvnih sudova srca a svoju primenu našla je i u podsticanju rada pankreasa, zaustavljanju krvarenja.

Jaborandij se odavno koristi kao biljka u Severnoj Americi. Lokalni ljudi koristi biljku kao prirodno sredstvo za lečenje epilepsije, konfuzije, gonoreje, groznice, gripa, pneumonije, bolesti bubrega, psorijaze, nervoze.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета