Zašto je dobro jesti MASLINE 10 dobrih razloga

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Osim što nas podsećaju na mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga.

Ublažavaju osećaj bolova u telu

Antioksidansi i druge hranljive materije, mogu da deluju na ljudski organizam kao prirodni ibuprofen, jer maslinovo ulje u sebi sadrži oleocanthal, materiju koja ima protivupalno dejstvo.

Poboljšavaju vid

Samo nekoliko maslina dnevno, može u velikoj meri da podigne nivo vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, a mogu da pomognu i u sprečavanju pojave glaukoma, katarakte i drugih očnih obolenja.

Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem

Masline, pogotovo crne, sadrže hranljive supstance, koje smanjuju povišeni pritisak na prirodan način, povećavaju dobar holesterol i smanjuju rizik od dobijanja ateroskleroze

Smanjuju podložnost alergijama

Ekstrakti smešteni u maslinovom ulju mogu delovati i kao antihistaminici. Blokirajući receptore histamine, mogu da ublaže u određenoj meri alergijske reakcije i da pomognu u ublažavanju simptoma astme.

Podstiču brže mršavljenje

Ljudi koji često pri ishrani unose masline, podložni su mršavljenju, jer mononezasićene masti, podstiču gubitak naslaga i razgradnju masti unutar ćelija. Takođe, u krvi se povećava nivo serotonina, hormona sreće i sitosti, pa svakodnevno konzumiranje maslina, može da smanji ukupan unos kalorija za 200, na dnevnom nivou.

Prirodni su izvor gvožđa

Izuzetno su bogate ovim mineralom, a naročito crne. Preporučljivo ih je jesti ako je nizak nivo gvožđa, čije je prisustvo u krvi veoma važno. Od njegovog nivoa zavisi sposobnost crvenih krvnih zrnaca i njihova uloga, prenošenja kiseonika po celom organizmu.

Pospešuju zdravlje probavnog trakta

Maslinovo ulje umirujuće deluje na probleme čira i gastritisa. Pored toga, pomaže u izlučivanju žuči i hormona gušterače.

Podižu nivo zdravlja kože

Poseduju u sebi masne kiseline neophodne za prehranu i hidrataciju kože. Preporučljivo je i nanositi maslinovo ulje na kožu nakon kupanja.

Preventivno deluju protiv kancera

Crne masline su prirodan i jak izvor vitamina E, koji između ostalog, pomaže neutralizaciji slobodnih radikala u masnom tkivu. Skladištenjem antioksidanasa i ostalih hranljivih materija, masline mogu da utiču na smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva.

Podižu nivo glutationa u krvi

Ovo je jedan od najznačajnijih antioksidansa u prirodi, koji se konzumiranjem maslina unosi u organizam, i na taj način podiže ukupan nivo zdravlja i čini odličnu prevenciju od bolesti raka.

Agroinfo.rs/10naj.com

Zašto je dobro jesti MASLINE 10 dobrih razloga

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bademi imaju mnogo beneficija za zdravlje

Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam. 

Slavna ruska travarka i doktorka Irina Stefanovska otkriva revolucionaran recept sa samo tri sastojka: sveži ren, med i neprskani limun sa korom.

Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.

Postoje mnogi recepti za mršavljenje, a jedan od njih je i ova supa koja će vam zasigurno pomoći da se rešite viška kilograma. Najvažnije je da je konzumirate onda kada ste sigurno kod kuće.

Potrebna vam je samo jedna čaša dnevno da bi vam se raspoloženje popravilo i ojačali imunitet

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета