Zašto je dobro jesti MASLINE 10 dobrih razloga

Foto: Pixabay.com
Osim što nas podsećaju na mediteran i njegove specijalitete, masline su važne u našoj ishrani iz mnogo razloga.
Ublažavaju osećaj bolova u telu
Antioksidansi i druge hranljive materije, mogu da deluju na ljudski organizam kao prirodni ibuprofen, jer maslinovo ulje u sebi sadrži oleocanthal, materiju koja ima protivupalno dejstvo.
Poboljšavaju vid
Samo nekoliko maslina dnevno, može u velikoj meri da podigne nivo vitamina A, koji je ključan za zdravlje očiju, a mogu da pomognu i u sprečavanju pojave glaukoma, katarakte i drugih očnih obolenja.
Povoljno deluju na kardiovaskularni sistem
Masline, pogotovo crne, sadrže hranljive supstance, koje smanjuju povišeni pritisak na prirodan način, povećavaju dobar holesterol i smanjuju rizik od dobijanja ateroskleroze
Smanjuju podložnost alergijama
Ekstrakti smešteni u maslinovom ulju mogu delovati i kao antihistaminici. Blokirajući receptore histamine, mogu da ublaže u određenoj meri alergijske reakcije i da pomognu u ublažavanju simptoma astme.
Podstiču brže mršavljenje
Ljudi koji često pri ishrani unose masline, podložni su mršavljenju, jer mononezasićene masti, podstiču gubitak naslaga i razgradnju masti unutar ćelija. Takođe, u krvi se povećava nivo serotonina, hormona sreće i sitosti, pa svakodnevno konzumiranje maslina, može da smanji ukupan unos kalorija za 200, na dnevnom nivou.
Prirodni su izvor gvožđa
Izuzetno su bogate ovim mineralom, a naročito crne. Preporučljivo ih je jesti ako je nizak nivo gvožđa, čije je prisustvo u krvi veoma važno. Od njegovog nivoa zavisi sposobnost crvenih krvnih zrnaca i njihova uloga, prenošenja kiseonika po celom organizmu.
Pospešuju zdravlje probavnog trakta
Maslinovo ulje umirujuće deluje na probleme čira i gastritisa. Pored toga, pomaže u izlučivanju žuči i hormona gušterače.
Podižu nivo zdravlja kože
Poseduju u sebi masne kiseline neophodne za prehranu i hidrataciju kože. Preporučljivo je i nanositi maslinovo ulje na kožu nakon kupanja.
Preventivno deluju protiv kancera
Crne masline su prirodan i jak izvor vitamina E, koji između ostalog, pomaže neutralizaciji slobodnih radikala u masnom tkivu. Skladištenjem antioksidanasa i ostalih hranljivih materija, masline mogu da utiču na smanjenje rizika od dobijanja raka debelog creva.
Podižu nivo glutationa u krvi
Ovo je jedan od najznačajnijih antioksidansa u prirodi, koji se konzumiranjem maslina unosi u organizam, i na taj način podiže ukupan nivo zdravlja i čini odličnu prevenciju od bolesti raka.
Agroinfo.rs/10naj.com
Zašto je dobro jesti MASLINE 10 dobrih razloga
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Prvi plantažni zasad masline u Krčedinu na Fruškoj gori, prvih stotinu sadnica, podigao je poznati vinar Dragan Stevanović. Ukoliko ovaj pionirski zasad da dobre rezultate, što znači kvalitetno maslinovo ulje, planira i proširenje zasada pod maslinama.
Bademi imaju mnogo beneficija za zdravlje
Zahvaljujući brojnim lekovitim svojstvima, lanenog semena vašoj svakodnevnoj ishrani, može imati dosta pozitivnih efekata na organizam.
Slavna ruska travarka i doktorka Irina Stefanovska otkriva revolucionaran recept sa samo tri sastojka: sveži ren, med i neprskani limun sa korom.
Ne morate uvek da se odreknete slatkiša ako planirate da smršate. Nutricionisti vam daju korisne savete po ovom pitanju.
Postoje mnogi recepti za mršavljenje, a jedan od njih je i ova supa koja će vam zasigurno pomoći da se rešite viška kilograma. Najvažnije je da je konzumirate onda kada ste sigurno kod kuće.
- Најновије
- Најчитаније
Komentari