Znate li da postoji BILJKA koja može da leči DEPRESIJU i poboljša RASPOLOŽENJE

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Sibirska ruža, carska biljka, zlatni ili arktički koren, sve su to imena čarobne biljke Rhodiole, o kojoj se još uvek malo govori, a čija je lekovitost poznata vekovima unazad

Zlatni koren ( Rhodiola rosea ) mogla uspešno da se koristi u lečenju depresije. sprovedena istraživanja potvrdila su da ta biljka može poboljšati raspoloženje, jer stimuliše neurotransmitorske receptore dopamin i serotonin u mozgu. Rhodiola raste u hladnim planinskim područjima Azije i Europe, a od davnina ima posebno mesto u kineskoj i ruskoj narodnoj medicini.

Dokazano je da rodiola poboljšava različite parametre funkcije mozga, uključujući pažnju, pamćenje, stvaranje misli, računanje, procjenjivanje, planiranje i cjelokupno učenje. Zanimljiva činjenica: ekstrakt korena pomogao je ispitanicima jednog istraživanja da smanje greške na radu. Rodiola takođe poboljšava aspekte seksualnog zdravlja.

U jednoj studiji ženama sa amenorejom rodiola je pomogla većini normalizovati menstrualni ciklus. Dokazana su i njena imunostimulativna i antiinfektivna dejstva, te se preporučuje, na primer, u borbi s karcinomom prostate i infekcijama.

Biljka voli vlagu, pa se često nalazi na livadama, u dolinama reka ili potocima, na obalama jezera.

Botaničke osobine

1. Rodiola je višegodišnja biljka, koja raste do visine 25 – 30 cm. Iz zadebljalog vretenastog korena pokrivenog zlatnožutim ljuspama, izrastaju izdanci koji su obavijeni sedećim plavozelenim i sočnim listovima, ovalnog oblika i nazubljenog oboda.
2- Dvodoma biljka. Muški cvetovi su žuti, a ženski mrko zeleni do purpurni.
3- Plodovi su crvenkaste bobice sa brojnim sitnim semenkama. Cveta u maju i junu, a sazrevanje grozdastih plodova je u julu i avgustu. Ukus im je gorak.

Najbolje rezultate Rhodiola daje ako se konzumira dva puta dnevno, najmanje trideset minuta pre obroka ( doručak i ručak). U večernjim satima Rhodiola može izazvati poremećaj sna stoga se konzumacija navečer ne preporučuje. 

Ako se Rhodiola koristi u preporučenim dozama nema opasnosti od nus pojava. Međutim, zbog nedostatka podataka o sigurnosti ne preporučuje se dugoročno korištenje. Bitno je istaknuti kako je potreban poseban oprez kod konzumacije lekova istog ili suprotnog delovanja.

Rhodiolu u trudnoći takođe treba izbegavati budući da nema podataka o sigurnosti upotrebe tokom takvog stanja

Agroinfo.rs

Znate li da postoji BILJKA koja može da leči DEPRESIJU i poboljša RASPOLOŽENJE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mozak je najveće blago koje čovek ima, mozak je centar ljudskog bića, inteligencije, ličnosti, ljudske prirode, uma i duše.

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Kada pomenemo namirnice za poboljšanje koncentracije i pamćenja prvo pomislimo na orahe. Međutim, postoje i brojne druge koje nam mogu pomoći u ovom procesu. U nastavku saznajte o kojim se namirnicama radi.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета