Кокосова влакна задржавају влагу и хране биљку - одлична за узгој поврћа и воћа

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Због своје компактности и прозрачности омогућују добро задржавање влаге, а истовремено и добру дренажу, што је одлично решење за равнотежу влаге у башти.

Кокосова влакна добијају се из унутрашње љуске плода као природни нуспроизвод у обради кокоса. Груба, јача влакна већ се годинама користе у изради канапа, грађевинских елемената и мадраца, а она нежнија су задњих година постала права револуција у баштованству.
У производњи супстрата за хидропонску производњу присутно је и мешање кокосових влакана с различитим материјалима, а најчешће су то нека органска ђубрива.

Најбољи еколошки избор за ваш врт
Овај производ је 100 одсто еколошки што заправо највише и привлачи пољопривреднике, али и остале купце. Због своје компактности и прозрачности омогућују добро задржавање влаге, а истовремено и добру дренажу, што је одлично решење за равнотежу влаге у башти. Посебно су погодна у високим гредицама јер због своје прозрачности омогућавају брже загревање, а тиме и веће приносе већ у рано пролеће. Има неутралну киселост (пХ 5,0-6,5), идеалну за већину биљака, а у свом саставу садржи калијум и фосфор, што је нужно за младе биљке.
Због тога што се продају потпуно сува и у стиснутом стању не садрже тешке метале и организме који су одговорни за развој болести и инфекција, а често се употребљавају и као заштитни покривач за спречавање раста корова у врту.

Употреба влакана у пољопривреди
Најчешће се пуне у вреће у којима су влакна дехидрирана и цеђена у блокове који су лагани за манипулацију и транспорт. Могу бити у облику брикета или таблета, различитих величина. Када их залијете, њихова се величина може повећати до пет пута и тако задржати 50 одсто више влаге од тресета или компоста.

У пољопривреди се користе у различите сврхе:

За узгој семена поврћа
Најчешће се користе нешто мање таблете јер оне убрзавају клијање и боље развијање корена. Пре саме примене, таблете је потребно опрати јер садржи морску со која се користила у процесу производње. Таблета се ставља у посуду која је намењена за садницу, залије водом собне температуре и причека пар минута док не набубри, а када набубри остатак воде се баца. Треба имати на уму да посуда мора бити пуно већа јер се након влажења таблета повећава.
У таблети се пробуши мала рупа, стави једно до два семена, а код биљака које се нешто теже примају можете ставити и више. Након тога се посуда с таблетом прекива фолијом, а пошто овај супстрат садржи све елементе у траговима, биљку није потребно додатно прихрањивати. Узгајене саднице пресађују се у земљу заједно с таблетом која ће се након неког времена отопити.
За парадајз, краставце и тиквице овакав узгој је одличан јер таблете не садрже патогене микроорганизме.

За узгој садница воћа
Ако ће се садница засадити у посуду, у њу је потребно ставити кокосов блок и залити га водом. Након одређеног времена блок ће набубрити и ширити се. Вишак воде исипајте, а блок искидајте на ситне комадиће, што сличније земљи. На крају се у њега посади садница.

Захваљујући влакнима кокоса, садница ће расти пуно брже него на обичној земљи и дати веће приносе. За још бољи учинак може се додати хумусна земља или органског ђубрива.

Уколико садницу садите директно у земљу поступак је исти само што пре садње, земљу обогатите кокосовим блоковима - навлаженим и искиданим као код садње у посуди.

Хидропонски узгој јагода
Последњих десетак година у овој се врсти производње све чешће користе кокосова влакна, а с обзиром на велике количине које остају неискориштене при добијању кокосовог млека, уља или других прехрамбених производа.

У производњи јагода користе се кокосова влакна нешто финије обраде у односу на неке друге културе, најчешће се пуне у вреће беле боје са 10 - 12 рупа по метру дужном. Вреће се увозе потпуно дехидриране и цеђене у блокове који су лагани за манипулацију и транспорт. Слажу се у висеће канале или на неку другу врсту арматуре која олакшава и убрзава све агротехничке захвате. Пре садње потребно их је натопити и испирати неколико дана како би се биљци омогућили оптимални услови за раст и развој.

Доста често у хортикултури, али и у уређивању врта и рибњака користи се кокосова подлога или простирка, која је пуно јефтинија од минералне вуне.

 

 Izvor:agroklub.rs

Кокосова влакна задржавају влагу и хране биљку - одлична за узгој поврћа и воћа

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета