Navodnjavanje u organskoj proizvodnji

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pre nego što pokrenemo organsku proizvodnju, moramo znati s kakvim kvalitetom vode raspolažemo. Zbog toga je obavezno vodu ispitati hemijski i mikrobiološki.

Standardi su propisani o sadržaju pojedinih elemenata, jer svi elementi su koristni do određene granice, a prekomerne količine istih veoma mogu da budu štetni za naše gajene kulture.

Povećane koncentracije pojedinih elemenata može biti od otpadnih voda, a najčešći zagađivač je čovek, odnosno, ljudski faktor. Voda s kojom navodnjavamo mora biti l ili ll klase, a navodnjavanje bi trebalo sprovoditi u optimalnom roku, prema vrsti i sorti povrća.

Navodnjavanjima počinjemo pre setve i sadnje, ako je suša, ili mera nege. U organskoj proizvodnji pravilo je ređe obilnije zalivanje, a u te svrhe možemo uspešno koristiti kišnicu, tekuću rečnu vodu, kanalsku vodu, a manje je povoljna hladna bunarska voda (izaziva stres kod biljaka). Voda temperature niže od 15 stepeni. kao i zalivanja u toplim popodnevnim časovima, dovodi do oštećenja listova i stabla biljaka, posebno onih koje zahtevaju više temperature za rast (paprika, plavi patlidžan, lubenica).

Najpovoljniji način navodnjavanja je sistem „,kap po kap“. Navodnjavanje kišenjem nije preporučljivo jer dolazi do sabijanja zemlje – kvarenja strukture, dok navodnjavanje brazdama može brzo da proširi spore pojedinih biljnih patogena. Povrtarske biljke se u hladnim danima navodnjavaju prepodne, a u letnjim kasno poslepodne i noću. Ovakvi načini navodnjavanja doprinose uštedi vode (manje isparavanje), a biljka je izložena manjoj promeni temperature.

Izvor:Dragan Mijušković, PSSS

Navodnjavanje u organskoj proizvodnji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.

Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета