ORGANSKA HRANA: Kratak vodič za njenu kupovinu

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Organska hrana se više ne smatra trendom koji će proći zajedno sa drugim vrstama dijeta već je postala puno više.

Postoji čitav spisak koristi za svaki živi organizam na planeti.
Za ljude: Organska hrana postala je sinonim za stvaranje zdravog i održivog načina života bogatog hranjivom hranom iz domaćih vrsta.

Za prirodu: Bez sumnje, organske farme postale su važan saveznik u borbama za spas planete.

Za životinje: Organska poljoprivreda je očuvala tradicionalne načine proizvodnje hrane koji na najhumaniji način brinu o životinjama.

Te činjenice nisu samo izreke. Naprotiv, studije su pokazale da je organska hrana zaista poboljšana u kvalitetu i hranljivim razmerama.
Organska hrana bogata je vitaminima i mineralima; čokolada sa antioksidansima i puno jačeg, ali prirodnog ukusa. Studije su takođe pokazale da neprestano konzumiranje konvencionalne hrane može biti štetno za dečiji organizam zbog pesticida i drugih toksičnih aditiva koji se dodaju proizvodnjom. Samo jedan dan konzumiranja organske hrane očisti dečiji organizam od sakupljenog pesticida. Nije ni čudo što je organska hrana na putu da postane navika, a ne samo izbor. Ali prvo, organska hrana mora biti dostupna svima.

Da bismo doprineli ideji da organsku hranu učinimo dostupnom svima, napravili smo vodič za kupovinu. Ovaj vodič ima za cilj da pomogne svima koji žele kupiti hranu na pametan način i osigurati zdravu i hranljivu ishranu za celu porodicu.

Kada razmišljamo o hrani iz slobodnog uzgoja, mislimo na prirodnu hranu, verovatno uzgojenu po organskim standardima. Jedina razlika je što ova vrsta hrane nema sertifikat koji bi dokazao njeno organsko poreklo, ali je i dalje nutritivno bogat i zdrav.
Šta treba da kupite slobodnim proizvodom? Jaja, pileće meso ili bilo koja druga živina. Pilići slobodnog uzgoja daju najljepša i najukusnija jaja zbog slobodnog hoda i prehrane u prirodnom okruženju.
Med - Med iz slobodnog uzgoja potiče iz netaknutih ljudskih oblasti u kojima pčele nisu izložene otrovnim i drugim štetnim materijama.

Kravlje mleko i goveđe meso - Isto kao i za perad, kravlje mleko i goveđe meso daju najbolji kvalitet kada dolaze sa farmi slobodnog uzgoja.
Kada je u pitanju voće i povrće u slobodnom uzgoju, oni su i dalje zdraviji od konvencionalne hrane uzgojene u velikoj meri.

U svakom slučaju, izbegavajte konvencionalnu hranu koja se nalazi na listi prljavih desetina i kupujte je samo kao organsku.
Zašto?
Među konvencionalnom hranom postoji nekoliko voća i povrća koji su posebno visoki u nivou ostataka pesticida. To su: celer, jabuka, jagoda, kupina, spanać, trešnje, blitva, krompir, grožđa, breskve

Izveštaj radne grupe za zaštitu životne sredine za 2018. godinu pokazuje da su jagode treću godinu zaredom na vrhu liste sa najviše ostataka pesticida. Pa, još jedan razlog da dobro razmislite šta uzimate u trgovini.

Kako možemo proveriti količinu ostataka pesticida u konvencionalno uzgojenom voću i povrću? Pokušajte s palcem.

Pritisnite kožicu ili ljuskicu voća ili povrća, što je deblja koža, manje pesticida prodire. Nažalost, ovo nije dobra metoda za voće i povrće koji imaju tanku kožu ili je uopšte nemaju. Drugim rečima, bez obzira da li ogulite konvencionalno uzgojenu jabuku, ostaje značajan ostatak pesticida. Imajući to u vidu, pokušajte kupovati organske i izbegavati bilo kakve šanse da budete izloženi bilo kakvim štetnim materijama.

Gde treba da kupujete svežu organsku hranu?

Imajući u vidu da se organska hrana pokvari brže od klasične, najbolja opcija je kupovina lokalno kako bi se održala svežina i kvalitet hrane. Preporučujemo mala lokalna tržišta i farme koje imaju nedeljnu dostavu, kao i ona koja su otvorena za posetioce i prodaju se na licu mesta.

Organska hrana koja se može naći u ogromnim supermarketima ostaje tamo verovatno danima. Više nego često nema informacija o vremenu proizvodnje ili kada je hrana došla sa polja, niti koliko je vremena prethodno provela u skladištu. Transparentnost je i dalje najveće pitanje koje se mora rešiti. 

Do danas sve više i više organskih farmi otvara svoje bašte za posetioce i kupce gde možete videti kako se vaši proizvodi proizvode, beru, pakuju i isporučuju.
Većina proizvođača odabire ekološku dostavu, što znači da se vaša hrana neće prevoziti neprikladno. U isto vreme, kada kupujete lokalno, nećete riskirati sa svežinom i smanjićete kilometraže hrane, što izuzetno utiče na kvalitet hrane.
Međutim, ako ste u prilici da kupujete lokalno, kupite meso i mlečne proizvode na licu mesta od malih lokalnih proizvođača. Potražite otvoreno poljoprivredno gazdinstvo i proverite gde sami možete preuzeti proizvode.

Zašto je važno kupovati umerenu količinu organske hrane?

Kao što je primećeno, organsko voće i povrće se kvare brže od konvencionalnog, što je i razlog zašto bi trebalo da kupujete samo hranu koju danas možete jesti ili narednog dana.
Zašto je tako?
Uprkos mogućim idealnim uslovima, život obične i organske jabuke nije isti. Iz tog razloga kupovina organske hrane mora biti racionalna i u skladu sa dnevnim potrebama. Isto je i za povrće, posebno za salatu, blitvu i kupus, koje ne mogu dugo ostati sveže.

Kupovina mesa na tržnicama takođe je upitna kada je u pitanju svežina. Ne znajući ništa o datumu proizvodnje, pohranićete meso u zamrzivač da biste kasnije uticali na kvalitet mesa. Najbolji način za kupovinu mesa je kupovina manje i to samo za svakodnevnu upotrebu.
Kako biti siguran da li kupujete organski proizvod?

Ako želite da kupujete isključivo organsku hranu, potražite specijalnu etiketu na kojoj piše "Organska", što znači da je takav proizvod sertifikovan od odgovarajuće državne institucije.
Nacionalna etiketa za organsku hranu garantuje da je proizvod proizveden u skladu sa organskim standardima i strogim uslovima proizvodnje.
Zatim, organski proizvođači mogu prodati svoje proizvode pod drugim znakom - periodom konverzije, koji je proces dobijanja sertifikata. Hrana koja dolazi iz perioda konverzije slično je organskoj, istog ukusa i hranljivih proporcija. Da biste bili potpuno sigurni šta kupujete, obratite pažnju i na ostale etikete, posebno zato što oznake "eko" i "bio" ne ukazuju na to da je proizvod organski.
Ako primetite proizvode označene sa domaćim natpisima, čak i ako nisu organski, takvi su proizvodi i dalje prirodni i sigurni, ali svejedno da biste bili sigurni da kupujete takve proizvode od preporučenih proizvođača.
Kako pronaći pouzdanog proizvođača?

Sve stvari koje se uzimaju u obzir u poverenju u hranu presudne su, nesumnjive.
Prednost porodice sa seoskim imanjima na selu nije opcija za sve, zašto morate uložiti poverenje u lokalna gazdinstva i njihove potvrde kvaliteta.
Ali, ne brinite, brzo ćete doći do onih koje najviše cenite. Verovatno ih možete pronaći na lokalnim pijacama ili uličnim sajmovima. Osim ove, možete potražiti ocene i ostale povratne informacije kupaca za određenog proizvođača.
Ipak, najsigurniji način kupovine organskih proizvoda je poverenje samo onima koji imaju sertifikat. Veliki broj takvih organskih farmi je otvoren za posetioce i oni vam mogu ponuditi da odaberete proizvode na licu mesta.
S druge strane, postoji puno izreka koje organsku hranu stavljaju u okvir kao ekstravagantnu i luksuznu hranu. Na ovoj pogrešnoj slici zdravu hranu ne treba posmatrati kao luksuz, a ne na hranu koja mora biti dostupna svima.
Zašto biste kupovali organsku hranu bez obzira na cenu?

Ekološka farma postala je mesto koje nudi održiv i zdrav način rada i zdravlja.

 Redakcija Agroinfa

 

 

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Под органском пољопривредом за једну годину више је од 2 милиона хектара достигавши укупно 71,5 милиона хектара, а број органских произвођача достигао скоро 2,8 милиона. У претходној деценији пораст броја произвођача је 55 %.

У пролеће и јесен ротквице својом бојом доприносе шаренилу пијаце, а када је реч о исхрани своју вредност заслужују и укусом. У даљем тексту прочитајте шта све треба знати о ротквици и како је гајити.

Odlučili ste da napravite svoje pivo kod kuće. Čestitamo! Uključićete se u čudesan i koristan zanat star gotovo koliko i čovečanstvo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета