Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Površine pod organskom biljnom proizvodnjom već duži niz godina beleže kontinurano povećanje, kako u svetu, tako i u Srbiji. Ovaj vid poljoprivredne proizvodnje u Srbiji se odvija na ukupno 14.357,96 ha, pri čemu vodeću ulogu zauzimaju žita

Krupnik , nastao pre više od 7-8000 godina na Bliskom istoku spontanim ukrštanjem samoniklih trava, smatra se pretkom obične pšenice.

Poteškoće u proizvodnji krupnika, kao što su visok procenat pleva i plevica, osetljivost na poleganje koje ima za posledicu otežanu žetvu i smanjen prinos, dodatno su uticale na to da je sve manji broj proizvođača gajio ovu vrstu
žita. Intenzivnijim proučavanjem nutritivne vrednosti zrna krupnika, sedamdesetih godina prošlog veka,ovo žito dobija sve veći značaj u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane. Danas se često susreće u plodoredima organske proizvodnje,a zrno i brašno se koriste u pripremi sertifikovane organske hrane. 

Zrno krupnika odlikuje veća hranljiva vrednost u poređenju sa zrnom meke pšenice.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije (2018), organska biljna proizvodnja u 2016.godini se odvijala na površini od 14.357,96 ha, što je u odnosu na 2015. godinu (15298ha, 0,44% od ukupnih površina) smanjenje za 940,04 ha. Najveće površine zauzima proizvodnja organskog žita (4.607,3 ha) i to sledećih deset vrsta: pšenica (2.137,3 ha), kukuruz (984,7ha), ječam (432,6 ha), kukuruz silažni (317,2 ha),
 raž (236,02 ha), ovas (167,3 ha), tritikale (94,4 ha), heljda (76,1 ha) i proso (3,9 ha), dok se proizvodnja organskog krupnika odvija na 157,9 ha, zauzimajući tek sedmo mesto.

Na organskim poljima u našoj zemlji sve više se uzgaja i krupnik. Veoma dobro uspeva u različitim agroekološkim uslovima, dok je zbog povoljnih bioloških i agronomskih osobina naročito pogodan za proizvodnju u organskom sistemu (niske potrebe za đubrenjem, jako bokorenje i konkurentnost u poređenju sa korovima, tolerantnost na nepovoljne uslove sredine).

Organska poljoprivredna proizvodnja predstavlja bezbedan, a pritom održiv način proizvodnje zdrave hrane. U ovom sistemu, proizvodnja žita zauzima dominantnu poziciju, i beleži rast proizvodnih površina, gde značajnu
ulogu ima i krupnik. U odnosu na zrno mekepšenice, krupnik ima veću hranljiva vrednost,te se njegovo brašno i zrno koriste u pripremi sertifikovane organske hrane.

Izvor:scindeks-clanci.ceon.rs

PROIZVODNJA ORGANSKOG KRUPNIKA

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.

Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета