Proizvodnja organskog mleka i njene prednosti

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Organska proizvodnja predstvalja globalni trend koji se sve više širi i dobija na značaju. Kada je u pitanju proizvodnja organskog mleka, vodeću poziciju u Evropi trenutno zauzima Nemačka.

Proizvodnja organskog mleka je na svetskom nivou značajno porasla u poslednjih pet godina, a kada je Evropa u pitanju, uzgoj krava na organskim farmama postaje sve značajniji proces. Tako podaci Eurostata iz 2017. godine pokazuju da se broj organskih krava na području Evrope povećao na više od 900 hiljada grla, dok je proizvodnja organskog mleka oko 4 milijarde litara. što predstavlja oko 1.5 odsto ukupne proizvodnje mleka u Evropi.

Posmatrajući organsko i konvencionalnim putem proizvedeno mleko, prvo ima znatno više vitamina, minerala u tragovima i mikronutrigena. Osim toga, organski proizvedeno mleko ima tri puta više omega-3 masnih kiselina od klasično proizvedenog mleka, a takođe ima prednost i u tome što se u njemu ne mogu naći hormoni, antibiotici, mitotoksini, teški metali i druge štetne materije.

Vodeće države u proizvodnji organskog mleka

Zemlja koja je u Evropi trenutno prva po proizvodnji organskog mleka je Nemačka, a za njom slede Francuska, Austrija, Danska, Velika Britanija, Švedska i Italija. Nemačka najviše organskih krava ima u južnom delu zemlje, a od 2017. godine se konstantno povećava broj krava i količina proizvedenog mleka. Iako proizvodnja ovog mleka u svetu raste, zabeležen je i trend smanjenja broja organskih krava i to  u Velikoj Britaniji prvenstveno zbog zatvaranja francuskog tržišta na koje je Velika Britanija izvozila značajne količine.

Proizvodnja kod nas

Najveća proizvodnja organskog mleka na farmi u regionu i treća po veličini u Evropi nalazi se u Srbiji u Čurugu, nedaleko od Novog Sada. Farma se prostire na površini od 32 hektara i ima 2.200 grla u organskom statusu, od čega su oko 1.000 grla muzne krave. Na ovoj farmi se godišnje proizvede 6.500.00 litara sirovog organskog mleka, a najzastupljenije rase krava su holštajn i braun svis koje su poznate po tome da daju veoma kvalitetno mleko. Za ishranu ovih goveda koristi sertifikovana organska ratarska proizvodnja koja je zasnovana na površini od 2.000 hektara.

Na žalost, ovakvi proizvodi kod nas još uvek nemaju izglednu budućnost jer su sa jedne strane skupi za prosečnog stanovnika Srbije, a sa druge strane što kod nas vleda uglavnom neopoverenje građana u organske proizvode. Ovo se dešava zbog slabije edukacije građanstva, ali i zbog manjka kontrole onih proizvođača koji deklarišu svoje proizvode kao “organske” ili bez ikakvog dokaza o načinu proizvodnje.

Agroinfo.rs

Proizvodnja organskog mleka i njene prednosti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini raspisan je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstva u oblasti stočarstva.

U toku su dva javna poziva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje u agraru, tačnije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja raspisali su Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu u 2022. godini.

Novi aranžman sa Turskom za domaće proizvođače junetine bio bi veoma bitan jer je ta država za našu junetinu plaćala najvišu cenu, kažu u udruženju Agroprofit

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета