SARADNJA DVE ZEMLJE: Srbija vidi Švajcarsku kao vrlo važnu za izvoz organskih proizvoda

Foto: minpolj.gov.rs

Foto: minpolj.gov.rs

Ambasadorka Švedske, Anika Ben David i ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović sastali su se kako bi razgovarali o nastavku saradnje dve zemlje, naročito u oblasti agrara.

Glavna tema odnosi se na izvoz domaćih organskih proizvoda u Švajcarsku, jer Srbija ovo tržište vidi kao vrlo važno.

Švajcarska je zemlja koja je jedna od najpogodnijih za izvoz organskih poljoprivrenih proizvoda u koju Srbija već izvozi maline i drugo voće. Naročita pažnja biće posvećena izvozu domaćih proizvoda iz istočne i južne Srbije.

Agroinfo.rs

SARADNJA DVE ZEMLJE: Srbija vidi Švajcarsku kao vrlo važnu za izvoz organskih proizvoda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Organska proizvodnja je u usponu kada je Srbija u pitanju, a procene su da će naša zemlja ove godine imati izvoz veći od 40 miliona evra organskih proizvoda, što je oko devet puta više u odnosu na period pre deset godina.

Potrošnja za organsku hranu u EU je u proseku oko 50 evra, dok u nekim zemljama poput Holandije dostiže čak i 300 evra po stanovniku. U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši svega 2,4 evra za organsku hranu.

Direktor za hortikulturu Ministarstva poljoprivrede Indonezije, Prihasto Setianto i ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović ustanovili su konkretne korake kako bi u najkraćem roku započela realizacija sporazuma o izvozu srpskih proizvoda na tržište od približno 300 miliona ljudi.

Za organsku proizvodnju ove godine je izdvojeno više nego dvostruko novca od prvobitno planiranog, navodi Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju ”Serbia organica”

Grad Zrenjanin je raspisao javni poziv za podnošenje prijava za korišćenje sredstava za unapređenje organske proizvodnje na teritoriji Grada za 2021. godinu

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета