U okviru Sajma poljoprivrede formirana radna grupa za unapređenje organske proizvodnje

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Diskusija posvećena formiranju radne grupe za unapređenje mera podrške za razvoj organske proizvodnje u AP Vojvodini održana je u okviru 88. Međunarodnog sajma poljoprivrede. Od ranije je poznato da organska proizvodnja predstavlja značajnu šansu naše zemlje, te da se površine pod ovim kulturama povećavaju.

Učesnike diskusije pozdravio je pokrajinski sekratar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, koji je ukazao na značaj organske proizvodnje u funkciji ekonomskog jačanja porodičnih firmi i veće uposlenosti.

Resorni sekretar je izrazio zadovoljstvo zbog formiranja radne grupe koja će uticati na brži razvoj organske proizvodnje uz mere i subvencije resornog sekretarijata.

On je naglasio da ovaj vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih područja, a time i poljoprivrede uopšte. Naveo je značaj stalnog prisustva ljudskog faktora u njenom razvoju, kao i uloge koja pripada inovaciji.

– Treba imati na umu da ono što je dobro za čoveka dobro je i za prirodu. Raznolikost proizvodnje i proizvoda, multifunkcionalnost – (poljoprivredni i nepoljoprivredni organski poslovi i usluge) – omogućuju da se ostvari cilj organske proizvodnje – ekološka, ekonomska i socijalna dobit, očuvanje biodiverziteta u funkciji održivog razvoja za nas i buduće generacije - zaključio je Božić.

U diskusiji je učestvovao i pomoćnik pokrajinskog sekretara Mladen Petreš. Učesnici diskusije osvrnuli su se na stanje u organskoj poljoprivredi, mogućnostima za unapređnje postojećih i razvoj novih mera usmerenih prema proizvođačima u sistemu organske poljoprivrede, koje su u nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Dogovoreno je da novoformirana radna grupa prvi formalni sastanak održi polovinom oktobra.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

U okviru Sajma poljoprivrede formirana radna grupa za unapređenje organske proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja u 2022. godini u iznosu od 100 miliona dinara bespovratno.

U godini na izmaku, budžet za poljoprivredu AP Vojvodine iznosio je blizu 7 milijardi dinara, dok će za narednu 2022. godinu biti uvećan, te iznositi 8.369.906.166 dinara.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Organska proizvodnja je u usponu kada je Srbija u pitanju, a procene su da će naša zemlja ove godine imati izvoz veći od 40 miliona evra organskih proizvoda, što je oko devet puta više u odnosu na period pre deset godina.

U okviru tri konkursa AP Vojvodine uručeno je 42 ugovora korisnicima koji su ostvarili prava na bespovratna sredstva u oblasti agrara.

Potrošnja za organsku hranu u EU je u proseku oko 50 evra, dok u nekim zemljama poput Holandije dostiže čak i 300 evra po stanovniku. U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši svega 2,4 evra za organsku hranu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета