Употреба жира у исхрани стоке и људи

Жир је плод храстовог дрвета. У свету постоји око 300 различитих врста жирева. Свињама је веома корисно давати овај плод јер се на тај начин побољшава квалитет меса. Он се такође веома често користи и у исхрани људи.

Жир у исхрани стоке

Жир је претежно заступљен у медитеранском појасу, посебно на северу Африке, у Шпанији и Португалу. Плод је дугуљаст, односно цилиндричног облика, а често га фармери користе у исхрани свиња. Наиме конзумирањем овог плода побољшава се укус меса код стоке. У просеку једна свиња поједе од 10 до 12 килограма жира дневно.

Опште је познато да су се и код нас свиње храниле жиром. У доба владавине кнеза Милоша Обреновића „жирење свиња“ био један од најчешћих начина екстензивног това свиња у Србији. Тов се вршио у храстовим и буковим шумама.

Данас је таква врста исхране нарочито популарна у органској производњи свиња. Жир је у погледу калоријске вредности приближно двоструко слабији него зрневље житарица. Свиње се могу хранити жиром у јесен и почетком зиме када се изводе у шуму где сакупљају жир, или се плод сакупља и онда даје у обору. Жир се може сушити и на тај начин чувати за зиму или пролеће, при чему се саветује отклањање љусака.


Зенели жир


Употреба жира у исхрани људи

Врста храста Qуерцус илеx гаји се управо због плода, а неки сматрају да су једнако укусни као и кестен. Поред тога што се користе у исхрани стоке, у Мароку се од њих прави брашно и уље.

Остале врсте жира често су горке, због танина који се у њима налази. Када је реч о људској исхрани, могу се конзумирати, али је пре тога потребно обрадити плодове.

На почетку процеса припреме жира, прво треба разбити љуску и извадити плод. Најбоље је да „месо“ остане у једном комаду. Након тога следи кување, а оног тренутка када вода добије браон боју, треба да се проспе, а у лонац дода чиста вода. Процес треба понављати око два сата, односно док вода не остане бистра. Неки саветују да пре кувања очишћен жир треба да буде потопљен неколико дана, и да му се том приликом често мења вода. Након кувања добија тамнобраон боју.

После кувања жир треба пећи на 180 степени сат времена. Тек тада се може користити за припрему хране, али прво га пробајте да бисте били сигурни да је уклоњена горчина.

agromedia.rs /

Употреба жира у исхрани стоке и људи

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Afrička svinjska kuga (ASK) je od 10. maja ove godine do danas registrovana u 18 mesta u Srbiji. Na dve lokacije – lovišta Sopotska kosa i Pančevački rit bolest je otkrivena i kod divljih svinja.

Vlada Srbije donela je odluku po kojoj od 1. januara 2023. godine nema carine na uvoz svinja.

Zbog izuzetno male brojnosti, rasa svinja moravka je u Jagodini imala status rizično ugoržene.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Broj krupne stoke u Srbiji opada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji, sa stanjem na dan 1. decembra 2021, u odnosu na stanje na dan 1. decembra 2020, manji je ukupan broj goveda (za 3,0%), svinja (za 3,9%) i koza (za 3,6%), dok je veći ukupan broj ovaca (za 0,6%) i živine (za 0,7%).

Zbog visoke cene stočne hrane, odgajivači prasadi u Kikindi obustavljaju proizvodnju, jer ostvaruju gubitke. Kao najveći problem ističe se skupa hrana za životinje, a niska otkupna cena žive vage.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета