Болести оваца као последица неправилности у исхрани и како их спречити

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Болести оваца токсемија, хипокалцемија, ацидоза румена, недостатак витамина и минерала јављају се када постоје одређене неправилности у исхрани.

Обољења којима се још увек не поклања довољно пажње јесу она која настају услед неправилности у исхрани оваца.При неправилној или недовољној исхрани овце ослабе, губе кондицију, чиме им опада и природна отпорност на деловање разних узрочника обољења. Због тога сваки одгајивач оваца треба да зна несто више о овим обољењима како би их правилном исхраном могао спречити.

Токсемија
Токсемија сјагњених оваца је обољење које се јавља у оваца у поодмаклој бременитости, нарочито у оних које носе близанце или тројке.
Болест изазива недостатак глукозе у овчијем организму.
Оболела јединка може бити мршава или дебела.

Овце узимају мање количине хране, дижу главу и показују знаке опште слабости.
Оболеле јединке најчешће леже на грудној кости, а могу се дићи само уз помоћ човека. Из ноздрва им цури слуз и дисање је убрзано.
У току болести може доћи до појаве слепила, подрхтавања мишића и ако се јединка не лечи смрт наступа за неколико дана.
Појава токсемије успешно се може спречити адекватним држањем сјагњених оваца и благовременим обезбеђењем исхране богате угљеним хидратима.

За превенцију болести препоручује се давање сирупа од кукуруза који се даје овцама да попију и то у количини од 200мл и то четири пута у току дана.

Хипокалцемија
Хипокалцемија се јавља у свих раса и полова оваца. Настаје као последица смањења калцијума у крви јединке.

Највеће потребе оваца за калцијумом су у последње 3-4 недеље сјагњености.
У случају када животиња носи близанце потребе за калцијумом и фосфором готово су два пута веће у односу на овце са једним плодом.
Овца показује знаке укрућености, подрхтавање мишића, мишићну слабост и убрзано дисање. Касније овце падају на грудну кост са главом испруженом напред.
На крају долази до развоја парализе и овце падају у кому.

Зато треба током последњих шест недеља сјагњености и у време раног периода млечности овцама у исхрани обезбедити и минералне додатке који садрже доста калцијума и фосфора (2:1), магнезијума и витамина А и Д.

Ацидоза румена
До појаве овог обољења најчешће долази због наглог узимања сувишних количина зрна житарица (кукуруз, пшеница, јечам, раж), зеленог кукуруза, репиних резанаца, меласе и различитих плодова воћака на које овце нису навикнуте.
Болест се карактерише губитком апетита, депресијом, шепавошћу и на крају комом.
Током прва два – три дана после наглог узимања оваквих хранива долази до појаве пролива и болова у стомаку.

Након појаве првих симптома овакве овце треба хранити оброцима који су састављени од кабастих хранива а тек онда постепено повећавати количину концентрата у оброку.

Недостатак витамина и минерала
Неправилна витаминско – минерална исхрана код оваца и јагњади доводи до смањења производње, појаве обољења, па и до њиховог угинућа.

Услед недостатка минерала у исхрани, у јагњади долази до појаве рахитиса, као последица недостатка и поремећаја у промету калцијума и фосфора.
Узрок болести је оскудица витамина Д у храни, који у организму регулише промет ова два минерала и њихов међусобди однос.
Већ у првим месецима живота јагњад заостају у расту, кости јагњади омекшавају и долази до њиховог искривљавања.
Уколико се ови елементи овцама не обезбеде у довољним количинама преко хране долази до њихове мобилизације из костију, што изазива њихово омекшавање па и ломљење.

Да би се овце и јагњад успешно заштитиле од појаве ових болести, потребно је у њиховој исхрани користити минерално витаминске додатке или премиксе.

Izvor:poljosfera.rs

Болести оваца као последица неправилности у исхрани и како их спречити

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Zeolit nije neki konkretan prah, već ime za oko 200 raznih minerala koji se mogu naći u prirodi. Njegovo delovanje u humanoj medicini se još uvek pomno istražuje, a stručnjaci za ishranu objašnjavaju koliko je on zaista zdrav.

Ukoliko niste znali,pored belog postoji i crni pirinač, a jedna legenda kaže da je u staroj Kini ova vrsta jela bila toliko dragocena da su smeli da je konzumiraju samo pripadnici kraljevske porodice.

Zima je period čestih prehlada, pa je jačanje imuniteta ključna stvar! Ovaj napitak je idealan za jačanje zdravlja svih generacija.

Učinite vašu kožu mekanom i nežnom, sprečite pojavu mitisera. Paradajz je bogat vitaminima, kao što su vitamini A, C, E, K i B6, koji pružaju koži potrebnu ishranu

Buduće mame bi u periodu trudnoće trebalo da vode računa o ishrani, jer sve što pojedu ima značajnog uticaja na plod, odnosno bebu. Zbog toga je važno da trudnice unose pojedine namirnice redovno.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета