Исхрана оваца: Сирова соја за већу продуктивност грла

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Студија, објављена у часопису Анимал Феед Сциенце анд Тецхнологy, имала је за циљ да процени какво дејство ће имати повећање сирове соје у исхрани оваца на принос млека, састав и профил масних киселина код оваца и перформансе њихових јагњади. Сазнајте шта су открили и потврдили.

Гајење оваца је све уносније, а правилна исхрана, смањење трошкова и боље млеко могу да допринесу да буде још уносније.

Млеко је прва храна коју новорођенче једе, а опстанак и развој јагњади директно су повезани са приносом и квалитетом млека. Коришћење прехрамбених стратегија, које утичу на принос и састав млека, могу побољшати развој јагњади, делујући као додатно средство за омогућавање клања младих животиња и осигуравајући бољи квалитет меса.

Смањење перформанси преживара може се повезати с нивоом липида у прехрани. Коришћење незасићених масних киселина из сирове соје може бити алтернатива за повећање нивоа липида у прехрани, а да притом не утиче на перформансе животиње.

Због тога су истраживачи одлучили да укључе соју у прехрану оваца и виде какво дејство она има на принос млека и раст јагњади.

Истраживање је извршено у Бразилу, на 56 оваца Санта Инес сорте, просечне тежине 64 кг, које су подељене у групе, где је једна група добијала 70, 140 или 210 г / кг дневног уноса сирове соје. Друга група је добијала 400 г / кг дневног уноса у природној бази шећерне трске као извор крме и трећа група 600 г / кг концентрата.

Повећани принос млека

Максимални принос млека добијен је додавањем 70 или 140 г / кг дневног уноса сирове соје, вероватно због повећања густоће енергије у прехрани. Третмани нису утицали на ефикасност производње и садржај млека. Иако се удео млечне масти није мењао ни у једној тестираној групи, профил млечне масне киселине имао је неколико промена. Конзумирани ниво сирове соје смањио је концентрацију кратког и средњег ланца масних киселина у млеку.

Препоручене количине уноса сирове соје у исхрану оваца
Препоручује се додавање 140 г / кг дневног уноса сирове соје јер повећава принос млека, а не делује штетно на ефикасност производње млека, компоненте млека и јагњад.

Употреба сирове соје може бити важна стратегија за смањење трошкова храњења оваца, јер је у већини случајева цена сирове соје нижа од друге прехране.

Међутим, важно је нагласити да је суплементацијом до 210 г / кг дневног уноса сирове соје, масно млеко здравије за прехрану људи, због повећања концентрације ЦЛА (углавном Ц18: 2 цис-9 транс-11).

Уколико вас интересује додатно смањење трошкова код узгоја оваца, препоручујемо да прочитате која је то ретка домаћа раса оваца која не захтева велика улагања.

Izvor: agromedia.rs

Исхрана оваца: Сирова соја за већу продуктивност грла

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.

Čokanska cigaja je rasa ovaca poreklom iz Rumunije koja je uspela da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata. Ove godine, Udruženje odgajivača ovaca “Čokanska cigaja“ u Sanadu, mestu na severu Banata u opštini Čoka, priredilo je sedmi put “Susret ovčara“.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Uzgajivači jagnjadi u Srbiji nisu zadovoljni cenom od 225 dinara po kilogramu žive vage, naročito ako se uzme u obzir činjenica da je stočna hrana poskupela, u prvom redu žitarice. Trenutno je na tržištu manje grla nego prošle godine u ovo vreme, a zaliha ove vrste stoke i dalje ima.

Ako ekonomski sagledamo, ishrana ovaca je segment koji pravi i najveće troškove, te mu se mora posvetiti dosta pažnje.

Ovce preko leta moraju da se šišaju da bi normalno funkcionisale. Ovaj posao nije nimalo lak, naročito ako se obavlja običnim makazama, dok korišćenje električnih makaza i mašinica može ove životinje prilično da uplaši. Iako je ovaj posao dobro plaćen, sve je manje onih koji žele ovo da rade.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета