Ovogodišnji rod i kvalitet jabuke dobar, ali proizvođači nisu zadovoljni cenom

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uprkos ne toliko povoljnim agroekološkim uslovima ove sezone, rod i kvalitet jabuka je na zadovoljavajućem nivou. Međutim, otkupna cena ovog voća je 25-30 dinara što nikako ne raduje uzgajivače.

Procenjuje se da bi ukupan rod jabuka u Srbiji , iz ove proizvodne sezone mogao iznositi preko 500 hiljada tona.

Poljoprivredno gazdinstvo Ristića iz Neradina gaji voće na 22 jutra, od čega je 12 jutara pod breskvom, a 10 pod jabukom. Kod jabuke zastupljene su različite sorte – zlatni delišes, jonaprinc, ajdared i greni smit. Domaćini su zadovoljni rodom i kvalitetom jabuke, ali ne i njenom otkupnom cenom.

Iz ugla stručnjaka, profesora dr Nenada Magazina sa Poljoprivrdnog fakulteta u Novom Sadu, iz ove godine Srbija će imati i kvalitetan rod i zadovoljavajući prinos jabuke kao voćne vrste. On potvrđuje da je niska otkupna cena domaće jabuke.

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćeg voća, a jedno od njih je i tržište Indonezije.

Prošle godine po raspoloživim podacima sa površine od preko 26 hiljada hektara pod jabukom proizvedeno je preko 489 hiljada tona a za ovu godinu, a očekuje se da bi ukupan rod te voćne vrste mogao da iznosi nešto više od 500 hiljada tona.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Ovogodišnji rod i kvalitet jabuke dobar, ali proizvođači nisu zadovoljni cenom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iako je ova godina po mnogo čemu bila nepovoljna, neke voćarske kulture poput maline i šljive su ostvarile značajno dobre cene iako ih nije bilo u količinama na koje se naviklo. Sa druge strane, pored dobrog roda jabuke, cena nije bila zadovoljavajuća.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Cena maline ove godine je dosezala do 420 dinara po kilogramu, dok je trenutna izvozna cena na inostrano tržište 600-900 dinara. Analitičari razmatraju kakva će cena crvenog blaga biti naredne godine.

U okviru tri konkursa AP Vojvodine uručeno je 42 ugovora korisnicima koji su ostvarili prava na bespovratna sredstva u oblasti agrara.

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Subvencije se odnose na nabavku opreme - trimera, motornih pumpi, creva za navodnjavanje, makaza za rezidbu voća, u iznosu od 50 odsto bez PDV-a.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета