Ideje za uređenje dvorišta u kojem ćete uživati

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Da biste uživali u čarima dvorišta, trebate da voditi računa o njemu, odnosno urediti ga i redovno održavati.

Osnova lepog dvorišta u kome možete sedeti, odmarati i družiti je svakako zelenilo, odnosno travnjak. Zdrav, kvalitetan i održavan travnjak je vredniji od svake dekoracije. To je prirodni tepih po kojem možete hodati bosi, na kojem se deca mogu igrati, prekrivač koji će vam dobro doći kada su velike vrućine i padavine. Pored travnjaka, osnovni ili podrazumevani elementi za uređenje dvorišta su po mogućnosti drveće i cveće. Vaše dvorište je ogledalo vaše kreativnosti, ako želite da vam ono bude vaš mali raj, a ne samo obična trava sa samoniklim biljem.

Za lep dizajn vrta vam nisu potrebne skupe hortikulturne usluge, nego konkretne ideje za uređenje dvorišta. Ukoliko želite imati lepo i funkcionalno dvorište morate ga održavati, što za pomenute biljke znači brigu o zemljištu, sadnju, košenje trave, prihranu i orezivanje drveća i cveća. Biljke prilagodite prostoru, pošto one su te koje na kraju definišu izgled vrta. 

Za mala dvorišta birajte patuljasta stabla drveća i voćki. Prema obliku krošnji razlikujemo okrugla, stubasta i pendulasta drveće, kao i drveće neformalnih oblika. Biljke stubastih krošnji sadite na ćoškove koje na taj način vrtu daju mekši, zaobljeniji izgled. Pendulaste vrste najbolje je smestiti na ulaz u kuću, a odlično se uklapaju i u kamenjare.

Cveće birate prema osunčanosti vrta, kvalitetu zemljišta i obimu brige koju zahteva. Ako vam je vrtlarstvo hobi, mogućnosti za uzgoj najrazličitijih vrsta ukrasnih biljaka su ogromne, ali čak i ako nemate puno vremena za brigu o cveću imate dobar izbor cveća koje traže minimum brige. Kada izaberete vrste biljaka za dvorište i rasporedite ih, sadnja može početi kada to vremenski uslovi dopuste, dakle nadajmo se već početkom marta.

Stari namještaj za sadnju biljaka
Ponovna upotreba starog namještaja je toliko uobičajna da se više ne bi trebala nazivati trendom. Obnovljeni namještaj se koristi u opremanju domova, ugostiteljskih objekata, javnih prostora pa što ne bi i u uređenju dvorišta?!

Kreativne ideje za uređenje dvorišta mogu biti i dekorativne biljke poput ukrasne trave. Iako bi osnov svakog dvorišta trebao biti zeleni, blanket travnjak to ne znači da ne možemo koristiti i ostale vrste trava za dekoraciju vrta.

One su často i pogodnije vrste bilja od cveća, jer su tolerantnije na sušu, pa samim tim spadaju u one vrste biljaka kojima ne treba previše brige. Ukrasne trave za dvorišta mogu oživeti vrt u jesen ili zimi kada cveće ne cveta. Posebno se ističu u kombinaciji sa biljkama niskog rasta, a stvaraju efekat dinamičnog okruženja.

Sredite vaš vrt tako da budete ispunjeni i srecni dok sedite u njemu, vrt koji će vam pružati pozitivan osećaj i želju da ga stalno ulepšavate i negujete.

 

Ideje za uređenje dvorišta u kojem ćete uživati

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Polako ali sigurno nam se bliži Dan zaljubljenih, stoga počnite da planirate na vreme, šta je to što možete da poklonite voljenoj osobi.

Šta privlači sreću u dom, pa cvet ženska sreća – spatifilum nosi tajnu simboliku…Drugačije se naziva i ,,Mesečev cvet” , jer nudi prelepe bele cvetove.

Odvojite malo vremena i preuredite dvorište za predstojeće lepe dane pred nama.

Lale su vrsta cveća iz porodice ljiljana. Krase ih najrazličitije boje, a Holandija je njihov najveći uzgajivač. U nastavku teksta pronađite savete kako da ih očuvate svežim 10 dana.

Sobne biljke za njih je bitna ljubav, nega, smeštaj, svetlost, da bi one bile zdrave i lepe biljke.

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета