Saveti za kreativno uređenje vašeg vrta

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Vrt vikendice danas pruža tiho utočište od haosa povezanog sa modernim vremenima.

Stazu koja vodi do ulaznih vrata obično karakterišu ravne linije sa obiljem cveća koje se prelivaju na svaku stranu. Ovo se može obrubiti ciglom ili sličnim materijalom, ali biljke će omekšati ravne ivice, dajući im ležerniji osećaj. Bez obzira kuda vas vodi u pejzažu, staze su važan element ove vrste dizajna.


Staze mogu pomoći da se oko usmeri ka šarmantnim akcentima i žarišnim tačkama, kao što su klupa ili drvo. Neka elementi popločavanja budu jednostavni, ciglom , kamenim pločama ili kaldrmisanim stazama. Ili još bolje, isprobajte mešavinu svega ovoga u različitim delovima popločanog područja kako biste simulirali slojeve starosti i dodavanja napravljene vremenom.

Šta god da odaberete, uvek treba dopunjavati okolinu i druge elemente ili strukture u prostoru. Tipični predmeti mogu da uključuju kantu za zalivanje ili stare baštenske alate, u zavisnosti od stila kuće i drugih građevina. Dodavanje ležernih sedišta takođe će pomoći da se stvori atmosfera dobrodošlice. Treba održati snažne okvire u obliku pergola, kapija ili ograda, kako bi se održalo obilje cvijeća i lišća. Ovi strukturni elementi takođe pomažu u definisanju prostora i trebalo bi da dopunjuju i okolinu.

Šta da raste u bašti
Vikendice sadrže raznolikost biljaka koje oduševljavaju sva čula i stvaraju prirodnu, opuštenu atmosferu. Raznoliko bilje nudi primamljive arome i često pruža sjajne pokrivače tla . Intrigantne boje i zanimljivi oblici u celom prostoru privući će pažnju oka, ali ništa nije prijatnije od slatkih aroma koje izlaze iz mirisnih biljaka poput jasmina i ruža .

Travnate površine treba svesti na minimum, sa naglaskom na sadnji fokusiranim na zeljasto cveće i slično, a ne na drveće i grmlje. Grmlje, poput jorgovana, daje prostoru i strukturnu kičmu. Zimzeleno grmlje može pružiti interesovanje tokom cele godine i privlačnu pozadinu za cveće.
Ne zaboravite na ovaj ključni element dizajna baštenskog vrta: cvetanje loze. Dozvolite da vinova loza ukrašava kapije i ograde ili da se jednostavno penje preko lukova ili pergola.
Grupisanja jedne vrste biljaka ili nekoliko sličnih jedna drugoj mogu se ponoviti u celom prostoru da bi se stvorio dalji vizuelni uticaj. Ponavljanje jedne ili više boja je dobar način da se sve poveže.
Kreveti u baštenskoj bašti treba da budu pripremljeni od organskih materijala kao što je kompost , da bi se poboljšao kvalitet tla i promovisao zdraviji i snažniji rast biljaka. Jednom kada se zasadi utvrde, obično će im biti potrebno minimalno održavanje. Ako su biljke pažljivo odabrane zbog više sezonskih interesa, uvek bi trebalo nešto da cveta.
Nema ništa zadovoljnije od povlačenja dobrodošlice iz današnjeg užurbanog sveta. Staromodna bašta na vikendici može biti upravo ono što je svakom potrebno.

Agroinfo.rs

Saveti za kreativno uređenje vašeg vrta

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sejanje trave ili postavljanje travnatog tepiha, šta je bolja opcija? Kako se izboriti protiv korova? Koliko redovno se kosi travnjak?

Jako dugo se verovalo da je suncokret isključivo živopisne žute boje. Međutim, postoje i druge sorte neverovatnih boja, a poseban biser u bašti je čokoladni suncokret.

Kamelija je dugovečni grm koji tokom cele godine ima sjajno zeleno lišće, a prelepe cvetove daje u jesen, zimu i rano proleće.

Svim biljkama je potrebna sunčeva svetlost kako bi proizvele dovoljno hrane putem fotosinteze. Međutim, ne treba svima ista količina direktnog sunca. Neke biljke traže mnogo sunca, dok je drugima potrebno sasvim malo. Najvažnije je da znate koliko vam je osunčan svaki deo bašte ili dvorišta. Jednom kada to utvrdite, nikada nećete imati dilemu da li ste biljci pružili pravo mesto za život.

Maj je mesec kada se zahuktavaju radovi oko voća, povrća, cveća, ali i travnjaka, i vrlo lako može da se predvidi nešto važno, a posle je kasno. Donosimo vam kratak podsetnik, šta je sve potrebno uraditi kako biste imali predivnu baštu, voćnjak i dvorište.

Napravite prelep ukras u svom dvorištu, mesto gde se možete opustiti i uživati, kutak koji će te koristiti za sedenje sa vama dragim osobama.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета