Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Због чега је матични млеч тако цењен? Захваљујући матичном млечу, пчелиње матице су дуговечне. Које су карактеристике овог пчелињег производа, како га добити и како користити?

 Шта је матични млеч?

За почетак, ваља стати на пут једној неистини. Матични млеч не производи матица, већ се она њиме храни. То је секрет поџдрелних жлезда (Гландулае субфарингеалис) младих пчела радилица старости 6. до 12. дана.

Матични млеч је основна храна матице у репродуктивном стадијуму који код нас траје око 9 месеци, али се он користи и за исхрану свих ларви до 3. дана старости, а касније само матичне ларве, и то до краја свог развоја. Он има повећан садржај воде (65%), смањену количину угљених хидрата (15-17%), богат је протеинима, садржи велику количину витамина, а посебно доминирају витамин Е и ацетил-холин, који имају велики значај за регенерацију полних жлезда. У матичном млечу је утврђено 14 аминокиселина, 9 врста хормона, 8 врста витамина, разни ензими, гвожђе, магнезијум, калцијум и друго.

Може се користити и у сточарству
Представља храну огромне биолошке вредности о чему сведочи и следећи податак: матице које се хране млечом живе 7 година, а пчела која се храни медом и поленом доста краће, само до 40 дана. Матични млеч се може користити и у сточарству. Додавањем матичног млеча у исхрану крзнашица оне добијају сјајну длаку. Примећено је да када се матични млеч укључи у исхрану крава, оне дају више млека. Међутим, због високе цене, матични млеч се углавном користи у исхрани људи. Користи се и у апи-терапији, регулише метаболизам човека и повећава психо-физичку снагу целог организма. Помаже у лечењу атрофије мишића, анемије, слабог апетита, слабости организма, несанице, помажу код високог крвног притиска, аритмија срчаног мишића, инфаркта, атеросклерозе, депресије, упалних процеса, астме, чирева итд. Због свега наведеног, не чуди да се бројни лекови праве управо на бази матичног млеча.

Производња матичног млеча

Производња матичног млеча није за почетнике. Да би пчелар производио матични млеч он мора одржавати своја пчелиња друштва јаким, али мора добро и познавати процес производње матица. Ова се производња најчешће обавља модификованом Дулитловом методом за производњу матица. Овај метод је најпознатији у свету и користи га преко 80% пчелара. Са овим методом се може произвести више стотина до неколико хиљада матичњака у једном турнусу.

Овај метод се изводи кроз неколико фаза. Прво се врши формирање основа матичњака. Оно се обавља дрвеним или пластичним калупом (изгледом подсећа на старо пенкало) који је на врху пречника 9,2 мм. Калуп се прво потопи у воду па у растопљени восак дубине до 7 мм (восак који се добија од медних поклопаца или заперака), затим поново у воду, па у восак плићи 1 до 2 мм, па опет у воду и тако више пута како би се базни део матичне основе задебљао. Матичне основе се растопљеним воском фиксирају за летвице, а летвице, обично њих 3, поставе у рам кошнице. Овако припремљен рам се носи у друго одгајивачко друштво на тзв. полирање. После неколико сати оквир се вади и у сваку матичну основу накапа по кап разблаженог млеча, дестиловане воде или капљица меда и на њу пресађује ларвица. Од првог одабраног друштва узима се оквир са што млађим леглом и у топлој просторији специјалном иглом за пресађивање захвата ларва старости 6 до 12 сати са леђне стране заједно са њеним млечом и пажљиво преноси у припремљене матичне основе. Ларва је хиперсензитивна и сваки додир иглом има за последицу деформитет. Због тога се препоручују специјализоване, тзв. кинеске игле, које повреде ларви своде на минимум.

Процес се прекида после 68 до 72 сата од пресађивања ларви. Код добијања млеча могу се пресађивати и старије ларве и њихов број може бити далеко већи него код добијања матица. Рам са матичњацима се уноси у топлу просторију, жилетом се одсеца вршни део матичњака, а затим се пинцетом одстрањује ларва и вакум пумпом, пластичном или дрвеном кашичицом захвата млеч и пуни пеницилинска бочица од 10 грама. Пуна бочица се затвара гуменим затварачем и врх потапа у растопљени восак и бочица одлаже у ручни фрижидер, а навече у замрзивач. Овако чувани млеч може се употребљавати до 1 године. Ако се врши лиофилизација матичног млеча, тј. ако му се на -50°Ц одузме вода, прашкаста компонента млеча се може чувати и до две године.

Динамика добијања млеча

Количина матичног млеча која се може добити зависи од доста фактора. Неки од њих су квалитет паше, квалитет и јачина друштва, временски услови и тако даље. У најоптималнијим условима, од два матичњака се може добити 1 грам матичног млеча. Ипак, ово није толико чест случај. Чешћи је случај да се од 4-6 матичњака добија око 1 грам млеча. Једно одгајивачко друштво може дати 30 до 120 матичњака у једној тури. У једној сезони, при оптималним условима може се организовати 24 тура по сезони.

Чување и коришћење матичног млеча

При раду са млечом треба водити рачуна о хигијени објеката, прибора, руку, и у просторији без дуванског дима јер никотин оштећује млеч. Најкасније три сата од вађења матични млеч мора бити спакован у одговарајуће судове на температури испод 5°Ц. Чува се у посудама од тамног стакла, будући да дневно светло негативно утиче на његов хемијски састав. При чувању температура не би требало да прелази 5°Ц. Никако не треба дозволити контакт матичног млеча са металом, јер метал убрзава хемијске реакције у самом млечу и делује негативно на квалитет производа.

Постоје бројни препарати на бази матичног млеча. Ипак, искусни пчелари препоручују следећи рецепт: у 250 грама кристалисаног меда помешати 1 грам млеча и 20 грама поленовог праха. Узимати 3 пута дневно пола сата пре јела без воде онолико грама колико је човек тежак.

 Извор:агроклуб.рс/Богдан Цекић

МАТИЧНИ МЛЕЧ

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета