Pogodno, ali i kritično vreme za pčele: Potrebna posebna pažnja pčelara

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Toplije vreme pogoduje pčelama, izmamilo ih je iz košnica, ali ovaj period takođe može biti kritičan zbog još uvek oskudne paše.

Vrlo je važno da pčelari pomognu pčelama u ovom periodu, naročito ako u saću nema dovoljno meda za preživljavanje.

- Februar je groblje pčela. Ukoliko sada ne obratite pažnju, na vreme, da li su pčele probile mednu kapu i ako ne intevenišete da stavite pogaču odozgo, zateći ćete za deset dana prazne košnice - upozorava Boban Mišić, pčelar iz Jagodine, a prenosi agronews.rs.

U Jagodini ohrabruje sve veći broj pčelara uprkos teškim uslovima, a pčelari konačno priželjkuju dobru sezonu, jer već nekoliko uglavnom rade na pozitivnoj nuli ili čak sa gubitkom.

Agroinfo.rs

Pogodno, ali i kritično vreme za pčele: Potrebna posebna pažnja pčelara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета