Savez pčelarskih organizacija Srbije sumnja u zvaničan broj prijavljenih košnica u Srbiji

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

SAVEZ pčelarskih organizacija Srbije sumnja u zvaničan broj prijavljenih košnica u našoj zemlji. Naime, ukupan broj obeleženih košnica trenutno iznosi 1.552.818.

Njih je registrovalo 30.477 pčelara. Iz ove organizacije apeluju da ove cifre treba prekontrolisati, jer smatraju da se radi o lažnom prijavljivanju jednog broja nepostojećih košnica i njihovih vlasnika -prenose novosti.rs.

- Pre pet godina smo Upravi za veterinu prosledili prijavu protiv jedne žene, koja je prijavila da ima 30 košnica, a kontrola je utvrdila da nema nijednu - kažu u SPOS.

- Ko zna koliko još takvih ima. To znači da, ukoliko je to tačno, pravi pčelari trpe torturu onih koji varaju državu, najviše zbog subvencija koje se dobijaju. Prijavili su više od onog što imaju, pa iako resorno ministarstvo povećava podsticaje u masi, oni koji se stvarno bave proizvodnjom meda ne mogu da dođu do većih para.

Kako objašnjavaju u SPOS, oni su i ranije tražili da se uradi kontrola broja košnica na terenu, ali država nije imala resurse da to sprovede. Sada već, smatraju, više nema smisla da stradaju oni koji pošteno rade zbog prevaranata.

- Uputićemo državi zahtev da se nađe način kako bi se utvrdilo pravo stanje u ovoj grani poljoprivrede - navode u SPOS.

Zahtevaće se i izmena propisa, koji trenutno brane da se spisak onih koji dobijaju subvencije, javno objavi. Nadamo se i da će svi lažni i pravi pčelari, koji su prijavili više košnica nego što ih stvarno imaju, da odmah odu kod veterinara i odjave viškove.

Iz Saveza su ovih dana tražili od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da ozbiljno razmisli o povećanju sume za subvencije po košnici. Kako su im odgovorili, država svake godine ozbiljno povećava nivo subvencija po košnici, uz to moraju da obezbede i dodatni novac, jer njihov broj raste neprestano. Zbog toga se najviše i sumnja u tačnost tih podataka.

REGISTROVANE PROSTORIJE
OD oktobra 2019. godine, kada je počela registracija prostorija u domaćinstvu po novim propisima, do danas, ubeleženo je ukupno 1.887 objekata za vrcanje, čuvanje i pakovanje meda. Za sve to zaslužni su novi propisi, za koje se SPOS izborio zahvaljujući razumevanju nadležnih, naročito nova tumačenja minimuma zahteva kako te prostorije treba da izgledaju, navode u ovom Savezu.

 

Savez pčelarskih organizacija Srbije sumnja u zvaničan broj prijavljenih košnica u Srbiji

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pčele su izuzetno vredni i važni insekti za naš opstanak i zbog toga je vrlo važno tretirati ih na odgovarajuć način. U nastavku teksta saznajte kada je najbolji period za spajanje pčelinjih društava.

Požari koji su opustošili delove Grčke poslednjih nedelja veliku štetu su naneli i pčelarstvu ove zemlje. Više od 9.000 košnica je izgubljeno.

Svi ljubitelji pčelinjih proizvoda i začinskog i lekovitog bilja imaće priliku 11. septembra da posete dva sajma u Vranju - četvrti Pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i drugi Međunarodni sajam lekovitog bilja. Događaj će biti organizovan ispred Sportske hale u Vranju, a biće prisutni i izlagači iz inostranstva.

Lokalni operativni tim Kruševac i okolina (Lokalni operativni tim SPOS-a za suzbijanje krađa pčela) formiran je 17. decembra 2019. godine, prenosi SPOS.

Savez pčelarskih organizacija Srbije donirao je 500 kilograma meda pedijatrijskim klinikama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka.

Sutra, 15. aprila, počinje podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje po košnici pčela. Podsticaji se ostvaruju u iznosu od 800 dinara po košnici pčela.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета