SPAJANJE PČELINJIH DRUŠTAVA: Evo kako da ovaj proces obavite na najjednostavniji i najuspešniji način

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pčele su izuzetno vredni i važni insekti za naš opstanak i zbog toga je vrlo važno tretirati ih na odgovarajuć način. U nastavku teksta saznajte kada je najbolji period za spajanje pčelinjih društava.

Spajanje pčelinjih društava se obavlja kako bi se pčelama pomoglo da prežive zimu. Pčelinja društva koja su slaba teško mogu da prezime ukoliko se ne spoje sa nekim jačim društvima.

Iako navodno pčelinja društva mogu da se spajaju u toku čitave sezone, dva perioda se posebno izdvajaju, a to su proleće i jesen. Društva se obično spajaju u proleće da bi se stvorila ili dala mogućnost da se stvore jaka društva u cilju boljeg iskorišćavanja paše, ili u jesen kada se društva pripremaju za zimu, da bi im se omogućilo što uspešnije i ekonomičnije zimovanje. Praksa je pokazala da nije ekonomično spajanje slabog društva sa slabim i da se mnogo bolji rezultati dobijaju kad se slaba društva pripajaju jakim pčelinjim društvima.

Jačina pčelinjeg društva za prezimljavanje

Postoji određena jačina pčelinjeg društva koje može da uđe u zimovanje, ali se ona razlikuje za svaku rasu. Minimalna potrošnja hrane u zimskom periodu u društvima je jačine 9-12 ulica pčela. Računajući po jedinici žive mase, pri povećanju ili smanjenju jačine, utrošak hrane se povećava. Jaka društva pčela bolje podnose zimu i zbog toga društva početkom jeseni moraju imati najmanje 2 kg pčela, što odgovara 8-9 ulica. Uspešni pčelari pripremaju se za zimu sa najjačim društvima, odnosno sa masom pčela najmanje 2,5kg (10 ulica). Slaba, neuspešna i maloproduktivna društva u jesen se obično škartiraju.

Spajanje jednog društva sa drugim, ako jačina pripojenoga ne prelazi 1/3 osnovnog društva, ne može da se pogorša tokom zimovanja u poređenju sa drugim društvom iste jačine.Društva dobijena spajanjem slabih društava jednakih po jačini ne mogu dostići tako dobre rezultate zimovanja i prolećnog razvoja, kao i ona društva koja su imala istu jačinu. Otuda, slaba društva treba spojiti sa srednjim po jačini, a ne spajati ih po tri do četiri zajedno.

Dodavanje matica

Osiromašenim ali zdravim društvima , kao i društvima sa nesposobnim maticama potrebno je što pre dodati kvalitetne matice. Odgajivanje matice u rano proleće od strane slabog društva sistemom dodavanja ramom sa otvorenim leglom je malo verovatno. Čak i kada se izglegne matica, ne može se spariti zbog nedostatka trutova i hladnog vremena. Čak i u slučaju sparivanja, dok se iz njenog legla dobiju pčele, društvo će biti veoma oslabljeno.Stoga ovako ugroženim pčelinjim društvima potrebno je dodati prezimele rezevne matice koje je pčelar spremio još u jesen. Pre dodavanja treba temeljno pregledati osirotelo društvo i utvrditi da li ima izgrađene matičnjake, i ukoliko takvi postoje, potrebno ih je porušiti jer će pčele zbog i jednog takvog ubiti dodatu maticu. 

Jednostavan postupak spajanja društava

Pčelinja društva se najuspešnije i najjednostavnije spajaju pomoću novina.

Skine se krov, zbeg i unutrašnji prekrivač sa jačeg društva, pa se preko okvira, odnosno satonoša raširi list novina da potpuno prekrije plodište, te malo izbuši viljuškom da se naprave sitne rupice. Zatim se preko novina stavi telo slabijeg društva sa saćem i pčelama i drugim delovima (zbeg, pokrivač i krov). Gornje telo,odnosno društvo ne sme imati svoje leto. Za jedan do dva dana pčele će progristi novine i izvršiti spajanje. Posle nekoliko dana (3-5), košnicu otvoriti i okvire s leglom grupisati, a prazne i nepotrebne okvire odstraniti. Na ovaj način se spajanje obavlja uspešno čak i onda kad obe matice ostanu u svojim gnezdima (same pčele likvidiraju slabiju maticu), ali je ipak bolje da se pre spajanja oduzme lošija matica.

Ovaj način spajanja može se primeniti i kod košnica sa zakovanom podnjačom, a i kod košnica pološki. Gnezdo jačeg društva pomeri se na jednu stranu pošto se prethodno povade nepotrebni okviri. Zatim se ono jednostrukim novinama potpuno odvoji od ostalog dela košnice (krajevi novina se zalepe za pod i zidove), u koji se stave okviri sa pčelama slabijeg društva i pri tome deo leta prema slabijem društvu zatvori. Za dan dva, društva će progristi novine i izvršiti spajanje. Posle nekoliko dana, otvoriti košnicu i gnezdo srediti.

Agroinfo.rs

 

SPAJANJE PČELINJIH DRUŠTAVA: Evo kako da ovaj proces obavite na najjednostavniji i najuspešniji način

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета