SPOS: Šta je uređeno za sedam meseci? Gde potrošači mogu nabaviti med direktno od pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije ?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Od svečanog otvaranja Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači prošlo je sedam meseci.

 U tom periodu sistemskim merama svetsko tržište i svetska cena meda dovedena je u Srbiju, što obezbeđuje budućnost i sigurnost i onom pčelaru sa najmanjim brojem košnica. 

-Cena bagremovog meda posle sedam meseci veća je za 56 odsto i na apsolutnom je istorijskom maksimumu, cena šumskog meda je veća za čak 241 odsto, cena suncokretovog meda je veća za 23-59 odsto, cena planinskog livadskog meda za 100 odsto. Uvedeni su HACCP i HALAL sistem. Kupljena je privremena punilica za med u tegle. Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ odobrila je naš projekat i isporučila donaciju opreme za laboratoriju i proizvodni deo Pogona u vrednosti od 16.300 evra.

Dok većina smanjuje broj radnika, Pogon je povećao broj zaposlenih za 40 odsto. Jedan od zaposlenih primljen je u okviru programa Vlade Srbije „Moja prva plata“., navodi se u saopštenju SPOS-a. Najveći benefit Pogona je sigurnost pčelara u svakom pogledu u svim narednim godinama. Više nema rizikovanja, nema neplaćanja meda, zakidanja na merenju, ucenjivanja sa klasama meda i slično, što se događalo proizvođačima proteklih godina. Pogon, med namenjen izvozu u otkupu plaća unapred, pre preuzimanja meda iz dvorišta pčelara. Med se meri odmah na terenu. Rad Pogona je potpuno transparentan i u svemu javan za sve članove Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Za maloprodaju su u prepoznatljivu teglu SPOS-a spakovane 4 vrste meda iz standarda kvaliteta SPOS-a “Dobra pčelarska praksa”: planinski livadski, bagremov, cvetni i lipov med. Izvezen je jedan šleper šumskog meda (20.880 kg) preko posrednika iz BiH, koji će završiti na tržištu Saudijske Arabije. Istovremeno, u toku je plasman meda u Italiju. Ugovor je potpisan u decembru 2020. Ove nedelje se isporučuje prvi šleper (20.880 kg) bagremovog meda jednoj od najvećih pčelarskih zadruga Italije, a takođe  počinje prikupljanje meda od pčelara za drugi šleper. Kupac je prezadovoljan analizama meda, koje su perfektne – procenat polena bagrema je čak 43%, saopštava SPOS.

Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo u Rači, započeo je sa maloprodajom meda pokretanjem svog prvog maloprodajnog objekta u Beogradu na vodi, odnosno Tržnom centru Galerija, počev od 4. januara 2021. godine. Svi potrošači sada mogu nabaviti med direktno od pčelara, bez posrednika, jer su vlasnici ovog Pogona sami pčelari.

Izvor:agroportal.rs

SPOS: Šta je uređeno za sedam meseci? Gde potrošači mogu nabaviti med direktno od pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije ?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pušten u rad prvi gradski medomat u Sremskoj Mitrovici, prilikom prezentacije rezultata projekta Zasnivanje ekonološki prihvatljive proizvodnje meda u blizini SRP Zasavica

Tržište meda je preplavljeno falsifikatima, a potrošači imaju sve ređu priliku da dođu do pravog meda

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета