Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Žalfijin med je žutosmeđe boje i karakterističnog mirisa. Taj med povoljno deluje protiv bolesti koje su praćene suvim kašljem kod prehlada, deluje smirujuće.

Lekovita svojstva meda od žalfije se se najintenzivnije ispoljavaju pri problemima sa disajnim putevima, po čemu je žalfija i inače poznata. Žalfija je dugo cenjena zbog svojih lekovitih svojstava. Ova biljka bogata je esencijalnim uljima iz kojih verovatno potiče njeno snažno antibakterijsko delovanje.  Intenzivne karakteristike biljke poput jakog ukusa, sa primesama gorčine i prijatnog mirisa su ujedno i karakteristike ovog meda.

Ovaj med blagotvoran je i pri tretiranju nervnih napetosti i problema sa teskobom, depresijom istovremeno delujući umirujuće i na strahove. Podiže raspoloženje i vraća energiju pa je zbog toga posebno delotvoran umirivanja stanja izazvanih stresom i svakodnevnim stanjima praćenih napetošću. U kombinaciji sa čajem od žalfije imaće još snažniji efekat.
Žalfija čisti krv, snižava šećer u krvi, pomaže kod problema glavobolje i migrene. Ima antigljivično, antibakterijsko,  protiv upalno  dejstvo, blagotvorno deluje na rad želuca i creva… reguliše ženske hormone i
sprečava simptome menopauze. Iako je med od žalfije lekovit i pomaže kod brojnih bolesti i stanja vrlo oprezni u konzumaciji bi trebali biti oni koji pate od visokog krvnog pritiska jer njegova eterična ulja upravo imaju tendenciju da pritisak dodatno povise.
Preporučuje se jedna kašičica meda dnevno, najbolje ujutro pre doručka. Rasropi se u mlakoj vodi ili čaju. 

Izvor:.stvarukusa.rs

ŽALFIJIN MED

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, Naučni institut za Veterinarstvo "Novi Sad" u decembru će organizovati stručni seminar pod nazivom „Pretnje koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele“.

Društvo pčelara Smederevo organizuje 27. novembra 2021. godine XII Savetovanje pčelara podunavskog okruga. Svečano otvaranje planirano je za 10 časova.

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Priroda leči sve, a korisne i zdrave namirnice su nam na dohvat ruke. Danas govorimo o kukuruzu i njegovoj višestrukoj koristi za naš organizam.

Ova godina je bila vrlo loša za pčelarstvo, a prinosi livadskog, bagremovog i lipovog meda će biti za 70-75 odsto manji od prosečnog. Sve to utiče na formiranje cene ovog proizvoda.

U Tašmajdanskom parku je otvoren 47. Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2021" koji će trajati do 3 oktobra.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета