Jesenja salata značajna vitaminska hrana

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Salata je bogata ugljenim hidratima, provitaminom A, kalijumom, kalcijumom i gvožđem. Salata je značajna vitaminska hrana u proleće, jesen i zimu sa mogućnošću gajenja na otvorenom polju i zaštićenom prostoru.

Jesenja salata je jednogodišnja zeljasta biljka kod koje se za ishranu u svežem stanju koriste: listovi rozete kod lisnate salate, pojedinačni delovi kod salate za rezanje , glavica kod glavičaste salate, koja je  ujedno i najgajeniji tip salate, i konusne glavice kod marule. Salata je bogata ugljenim hidratima, provitaminom A, kalijumom, kalcijumom i gvožđem. 

Jul
- Početak perioda u kome treba da se pristupi dopunskoj obradi zemljišta.
- Početak perioda u kome je moguća setva jesenje salate u zaštićenom prostoru ili na otvorenom polju.
- Pri direktnoj setvi seje se u u redove između kojih je razmak 20-30 cm ili u četvororede trake sa razmakom između traka 50-60 cm. Dubina setve je 1-2 cm. Za jedan hektar porebno je oko 2-3 kg semena. Steva treba da se vrši postepeno, svakih 10-14 dana, što obezbeđuje duži period berbe. Nakon nicanja obavlja se proređivanje ostavljanjem biljaka na rastojanju u samome redu od 15 cm.
- Pri gajenju u zaštićenom prosotru sevta se vrši u hranjive kocke, džifi saksije, kontejnere ili na površinu leje (2-3 g/m² bez pikiranja ili 5-6 g/m² sa pikiranjem).
- Svakodnevno zalivanje salate vrši se sa 20-30 mm vode i obavezno je u periodu intenzivnog porsata zelene mase. Vremenom se broj zalivanja smanjuje kako biljka salate završi intenzivan porast.
- Početak perioda u kome je moguć napad: marokanskog skakvca, italijanskog skakavca, rovca, velikog majskog gundelja, skočibuba (žičnjaka), peščara, blapsa, ozime sovice, ipsilon sovice, C. sovice, gama sovice, korenovih vaši salate i lisnih vaši salate.
- Početak perioda u kome je moguća pojava bolesti poleganja rasada, plamenjače salate, sive truleži salate, bele truleži i viroza salate.

Septembar
- Početak perioda u kome je Prikaz rasada salate spremnog za gajenje na otvorenom polju
moguća sadnja rasada na otvoreno polje.
- Početak perioda u kome je neophodno izvršiti prihranu salate sa ½ planirane količine azotnog đubriva.
- Nakon đubrenja počinje period u kome je potrebno vršiti međurednu obradu ili okopavanje salate. Kada salata pokrije redove svojom zelenom masom okopovanja nije više obavezno i vrši se po potrebi.
Oktobar

Krajem oktobra počinje period u kome je berba jesenje salate  moguća. Jesenja salate se bere u tehnološkoj zrelosti tj kada gajena biljka dostigne veličinu koja je karakteristčna za dotičnu sortu. Berba salate namenjene bliskom tržištu vrši se za vreme rose, a za udaljenije tržište posle rose.

Izvor:ratarstvo.net

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prva asocijacija na zeleni paradajz je nezrelo i kiselo ali stvoren je ukusan i produktivan čeri paradajz zelene pokožice.

Veoma otporan korenasti usev koji se dosta dugo razvija.

Da li ste znali da u paprici ima čak 4 do 5 puta više vitamina C nego u limunu i narandži?

Žuti čaj, kao i zeleni sadrži teina pa se treba držati propisane količine, jer u većim dozama prestaje njegova lekovitost i može izazvati povišeni pritisak, preskakanje srca i slične simptome. Najdelotvorniji je ako se pije nezaslađen, proizvodi se samo u Kini

U postrnoj setvi kornišone treba sejati što je moguće pre, a najkasnije do 20. jula.

Kasni ili postrni kupus dolazi na drugo mesto u plodoredu. Uspešno se gaji posle useva koji oslobađaju njivu do jula, a to su: grašak, rani krompir, luk, pšenica i ječam.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета