ОПАСНО љута производња паприке - али се исплати!

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Најљућа паприка на свету, каролина рипер, однедавно се узгаја и у Србији! Вероватно једини одгајивач у нашој земљи, а можда и на целом Балкану је Живојин Антић из Ћуприје. Овај некадашњи активни војник је пре пет година почео да експериментише са најљућом паприком, која на скали мерења љутине има чак 2,5 милиона сколвила! Измерена љутина домаће паприке је тек 30.000 сколвила.

Паприка названа каролина рипер ушла је у Гинисову књигу рекорда као најљућа на свету. Њен узгајивач Ед Кари из Јужне Каролине је четири године радио на њеном настајању. До Ћуприје је дошла преко Индије. Пријатељ је Живојину из ове далеке земље послао семе и од тада је гаји у свом пластенику.

„Желео сам да гајим оно што нико други нема. Раније сам гајио обичне паприке и онда сам на интернету почео да истражујем о производњи љутих паприка. Тако сада имам укупно 56 врста љутих паприка на свом имању“, каже Живојин.

Сада имам укупно 56 врста љутих паприка на свом имању.

Производња љутих паприка је, како каже Антић, исплатива. Од тога солидно зарађује продајући сосове ресторанима интернационалне кухиње у Србији. Бочица љутог соса од 160 милиграма кошта 400 динара, а продаје их и осушене.

Поређења ради, бочица овог соса у САД продаје се за 12 долара. И семе је у иностранству неколико пута скупље него у региону.

На његовом имању тренутно је засађено преко 2.000 струкова најљуће паприке на свету. Под пластеницима је 1.200, док је на отвореном око 1.000 струкова. Љуте папричице које узгаја пореклом су са Тринидада, Индије, Тајланда. Годишње он са својих засада убере тону папричица које дистрибуира својим муштеријама.

Осим љутих папричица Живојин продаје и семе ових раритетних плодова, које се само храбри усуђују да пробају. Он гаји и другу паприку по љутини, тринидад моруга скорпион. Она је доста дуго била рекордерка на скали са 1.2 милиона сколвила. Поређења ради, обична феферонка има од 100 до 500 сколвила, халапењо од 2.500 до 8.000, а хабањеро од 100.000 до 350.000 сколвила. Живојинова каролина, са скоро 2.5 милиона сколвила, ипак је најљућа.

Не можете да схватите тај степен љутине. Једноставно се у секунди презнојите и одмах вам прораде синуси.

„Не можете да схватите тај степен љутине. Једноставно се у секунди презнојите и одмах вам прораде синуси. Једном сам искушавао себе и појео целу, али нисам хтео да гасим љутину ни водом, ни млеком. Сузе су ми ишле на очи читав дан. Други, који су мање толерантни на љутину, још горе су прошли. Кад је мељемо за сосове, машиница је после много прања и даље љута. Понекад нам и ајвар који мељемо после тога буде љут, иако у њега нисмо ставили ниједну папричицу“, каже Антић.

Када сазру, ове папричице су у црвеној, наранџастој и жутој боји. Љутину им даје капсаицин, због кога имају и лековито својство. Црвено љуто благо купују ресторани мексичке, тајландске или индијске кухиње у Србији, када туристи пожеле да осете укусе свог краја. У Србији су ретки они који се усуђују да окусе Живојинове папричице, чије засаде планира у будућности да прошири.

Izvor: agromedija.rs

Sagovornik: Živojin Antić, proizvođač iz Ćuprije

ОПАСНО љута производња паприке - али се исплати!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Na ovakav način možete peći bolo koje povrće, jednostavno se priprema i jako je ukusno!

Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета