Crvene se polja pod paprikom kod Paraćina, cena do 150 din

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

 Ove godine paprika za zimnicu stiže nešto ranije, a trenutna cena je od 80 do 150 dinara za kilogram. Počela su da crvene polja pod paprikom u ataru Drenovca kod Paraćina gde su vredni povrtari ovu kulturu posadili na više od stotinu hektara. Na pojedinim strukovima ima i po sedam, osam plodova ukupne težine do dva i po kilograma.

"Ko je imao da uloži, taj je napravio i kvalitet. Ko nije imao, ko je štedeo na polivanju, na pripremi biljaka, na smanjenju đubriva i tako dalje ne može da se nada nekom kvalitetu i prinosu", rekao je povrtar iz Drenovca Goran Milojević.

Da pokažu šta su proizveli, u centru sela Drenovčani su i ove godine organizovali "Dane paprike". Izabrane su najbolje parcele, najteža i najduža paprika, ali je to bila prilika da se povrtari, komšije iz sela i dodatno druže.

Od 500 domaćinstava svako deseto proizvodi papriku i od toga žive čitave porodice.

"Sedamdeset ari ove godine - toliko smo zasejali, a inače sadimo 35 godina papriku, to nam je neko zadovoljstvo, imamo jako lepe proizvode ove godine, zadovoljni smo količinom, a sad ćemo da vidimo za plasman," napomenula je Jasmina Milojević iz Drenovca.

Godina jeste bila sušna ali je zemljište plodno i vode ima na dva do tri metra dubine, pa navodnjavanje nije problem. Izazova i nepredviđenih okolnosti u proizvodnji ipak ima mnogo.

"Na početku bio nas je i grad kad je bila mlada biljka, kako gde, nismo mogli da odredimo," rekla je Radmila Stevanović iz Drenovca.

Kilogram paprika zavisno od sorte trenutno se prodaje od 80 do 150 dinara za kilogram. Gotov proizvod ove sezone stiže nešto ranije, pa će i to uticati na cenu jer se zimnica uobičajeno priprema krajem septembra.

Sve što su povrtari na "Danima paprika" izložili i od nje napravili biće donirano domskom odeljenju pri manastiru Svete Petke u Izvoru kod Paraćina.

Agroinfo.rs/rts.rs

Crvene se polja pod paprikom kod Paraćina, cena do 150 din

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Na ovakav način možete peći bolo koje povrće, jednostavno se priprema i jako je ukusno!

Sušna godina i visoke temperature donele su velike probleme brojnim poljoprivrednim kulturama u našoj zemlji. Kada je paprika u pitanju, u jednom periodu je došlo i do deficita vode za navodnjavanje kod pojedinih ozbiljnijih proizvođača, što se odrazilo i na prinose, a samim tim i na cenu.

Na oko 10 odsto biljaka u usevima paprike i kukuruza šećerca se registruje prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis), a takođe je registrovano i prisustvo jaja pamukove sovice (Helicoverpa armigera) na do 20 odsto biljaka. U nastavku teksta su preporuke za zaštitu od štetočina.

Paprika se u Jablaničkom okrugu gaji na 2.100 hektara. Više od polovine u plastenicima. Ove godine leskovački povrtari su prezadovoljni i kvalitetom i rodom koji je za trećinu veći nego prošle.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета