Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

U prvoj polovini godine najskuplje poljoprivredno zemljište bilo je u Južnobačkom okrugu gde je hektar prodat za oko 31.000 evra, navodi se u polugodišnjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Prosečna cena poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije u prvom polugodištu 2021. bila je oko 6.300 evra po hektaru.

Cene su bile u rasponu od ispod 300 evra po hektaru do 31.000 evra, od čega su se u 92 odsto slučajeva kretale od 500 do 15.000 evra po hektaru. 

U tabeli koju je objavio RGZ najskuplja oranica prodata u ataru Novog Sada koštala je 24.600 evra po hektaru, u Rumi je bila 24.400 evra, Vrbasu 22.750, Stara Pazova 22.400 evra po hektaru…

Prosečna vrednost poljoprivrednog zemljišta u Novom Sadu bila je 12.750 hektara, u Srbobranu i Staroj Pazovi 11.800, u Inđiji 11.700 hektara…

Kako se navodi u izveštaju, u prvom polugodištu 2021. u Južnobačkom okrugu hektar oranice koštao je 30.900 evra.

RGZ je zabeležio da su površine u prometu poljoprivrednog zemljišta veličine  od ispod pet ari do preko 100 hektara. Oko 88 odsto podataka su kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta u rasponu površina između 10 ari i tri hektara. U prvom polugodištu 2021. godine registrovano je 360 kupoprodaja sa površinama u prometu većim od pet hektara. Prosečna površina poljoprivrednog zemljišta u prometu u prvom polugodištu 2021. godine za područje Republike Srbije je oko 1.1 hektar.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je u Surčinu u naselju Jakovo po ceni od 24,9 evra po kvadratu za parcelu površine 59 ari. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u prvoj polovini 2021. godine prometovano je u opštini Bačka Topola, po ceni većoj od 1.2 miliona evra za 141 hektar.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Prodata njiva 31.000 evra po hektaru u južnoj Bačkoj

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Najveći zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta, pored nekoliko srpskih kompanija, su i one čiji vlasnici imaju pasoše drugih država, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske i Rusije, a cena koju godišnje plaćaju za najam srpskih oranica kreće se od 206 do 288 evra po hektaru na godišnjem nivou.

Poljoprivredno zemljište na Paliću i u katastarskoj opštini Novi grad prodato je kroz stečaj firme Ljutovo, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Vlada Srbije je ovih dana donela Uredbu o uslovima, načinu i postupku za davanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe.

Najnovijom vladinom uredbom je predviđeno da država poljoprivredno zemljište u svom vlasništvu može dati i u druge, nepoljoprivredne, svrhe.

Uredba o uslovima, načinu i postupku za davanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje u nepoljoprivredne svrhe, koju je u petak usvojila Vlada, otvoriće mogućnost da svaka opština dobije svoju agrobiznis zonu, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Od ponedeljka, 18. maja 2021. godine, na sajtu Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dostupni su elektronski formulari za prijavu nezakonitosti na poljoprivrednom zemljištu.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета