PRAVA SITNICA: Cene njiva u Srbiji otišle NEBU POD OBLAKE, za hektar i preko 40 HILJADA evra

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Cene poljoprivrednog zemljišta u Srbiji prošle godine bile su za tri odsto više nego 2020. godine, a kako pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda, rekordna cena neke njive ili oranice dostigla je skoro 41.000 evra za hektar.

Kada je inostranstvo u pitanju, hektar u Holandiji, prema poslednjoj evropskoj statistici, u proseku košta gotovo 70.000 evra. U Italiji je 34.156, dok je u Sloveniji već upola manja cena. U slučaju Srbije,  najviše prodatih parcela bilo je na području Vojvodine, gde je i najviša srednja vrednost poljoprivrednog zemljišta, preko 11.000 evra za hektar.

Hektar zemljišta u Španiji i Grčkoj kreće se u proseku oko 12.000 evra, a u Bugarskoj i Rumuniji oko 5.000. Za manje od 4.000 evra zemljište se može kupiti u Letoniji i Estoniji, piše Blic.

Najviše cene poljoprivrednog zemljišta u državi su zastupljene na teritoriji Južnobačkog, a najniže u Zaječarskom okrugu.

Podaci RGZ pokazuju da je 2021. obavljeno 17.467 kupoprodaja poljoprivrednih parcela, a prosečna površina u prometu u 2021. godini za područje Srbije iznosi 1,2 hektara. Najveća je na području Vojvodine i iznosi 1,7 hektara, 90 ari na području grada Beograda, 77 ari na području Šumadije i Zapadne Srbije i 60 ari na području Južne i Istočne Srbije.

Po podacima RGZ, prosečna cena poljoprivrednog zemljišta tokom prošle godine bila je 6.800 evra za hektar. Cene se kreću u rasponu od ispod 350 za najjeftiniju, do oko 41.000 evra za hektar najskuplje njive, ali je 93 odsto od ukupnog broja prometa poljoprivrednog zemljišta obavljeno po cenama od 900 do 18.000 evra za hektar, piše pomenuti portal.

U Vojvodini je tokom prošle godine najviše parcela prodato u Južnobanatskom okrugu - 2.054. Srednja vrednost zemljišta kretala se od 7.100 do 11.600 evra za hektar, a rekordnu vrednost ostvarila je parcela prodata na području Sremskog okruga za 40.950 evra za hektar.

Što se tiče Šumadije i Zapadne Srbije, podaci RGZ pokazuju da je najviše prodatih parcela (823) bilo na području Mačvanskog okruga, a najviša cena jednog prodatog hektara poljoprivrednog zemljišta bila je u Raškom okrugu – 35.000 evra. Srednje vrednosti njiva i oranica u centralnom delu naše zemlje kretale su se od 3.300 do 9.200 evra hektar.

U Južnoj i Istočnoj Srbiji srednje vrednosti parcela su niže i iznose od 2.100 do 5.700 evra za hektar. Najviše prometa ostvareno je na području Braničevskog okruga – 491 prodaja, a rekordnu cenu od 15.200 evra za hektar dostigla je parcela prodata u Pčinjskom okrugu.

Konačno, kako pokazuju podaci RGZ, na teritoriji grada Beograda prosečna cena hektara poljoprivrednog zemljišta iznosi 7.100 evra, tokom 2021. godine sklopljeno je 618 kupoprodajnih ugovora, a najviša postignuta cena za jednu parcelu bila je 33.350 evra za hektar.

RGZ ističe da je na području Borskog okruga zabeležen značajan broj kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta u rasponu cena od 6.000 do preko 20.000 evra za hektar, ali one nisu uključenje u obračun statističkih parametara, jer su realizovane za posebne namene - za potrebe širenja rudnika i hemijske industrije Prahovo.

Agroinfo.rs

 

PRAVA SITNICA: Cene njiva u Srbiji otišle NEBU POD OBLAKE, za hektar i preko 40 HILJADA evra

Komentari

priligy 30mg tablets sulfamethoxazole will increase the level or effect of hydrochlorothiazide by basic cationic drug competition for renal tubular clearance

Kayla YVCDkwnurBmnLlxHjAE 5 29 2022 buy cialis online usa Both endometrial hyperplasia and endometrial carcinoma share the same risk factors

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiji je oko tri i po miliona hektara obradivog zemljišta koje se sve češće koristi za izgradnju industrijskih zona i stambenih kompleksa. Ova poražavajuća činjenica govori u prilog tome koliko ne vodimo računa o našem najvećem bogatstvu.

Grad Novi Sad raspisao je oglas o davanju u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na svojoj teritoriji u prvom krugu, a nadmetanje će se sprovesti elektronskim putem.

Iako većina, kada se pomene srpska prestonica, pomisli na beton, visoke zgrade, brz život, čak 70 odsto teritorije Beograda je poljopricredno zemljište.

Najveći zakupci državnog poljoprivrednog zemljišta, pored nekoliko srpskih kompanija, su i one čiji vlasnici imaju pasoše drugih država, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske i Rusije, a cena koju godišnje plaćaju za najam srpskih oranica kreće se od 206 do 288 evra po hektaru na godišnjem nivou.

U prvoj polovini godine najskuplje poljoprivredno zemljište bilo je u Južnobačkom okrugu gde je hektar prodat za oko 31.000 evra, navodi se u polugodišnjem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Poljoprivredno zemljište na Paliću i u katastarskoj opštini Novi grad prodato je kroz stečaj firme Ljutovo, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета