Pšenicu zaštititi iako nema znakova bolesti

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vremenske prilike su takve da postoji velika mogućnost za razvoj bolesti, pa bi prema preporuci struke, trebalo obaviti zaštitu useva iako nema simptoma i bolest se nije pojavila.

Siva pegavost lista prisutna je ovog proleća u usevima pšenice, a u manjem procentu na njivama je zabeležena i pojava pepelnice i lisne rđe. Zbog toga je veoma važno da ratari koji žele dobre prinoce ove godine, u narednom periodu sagledaju stanje useva i primene neophodnu zaštitu.

Zaštita - iako nema simptoma
Vremenske prilike su takve da postoji velika mogućnost za razvoj bolesti, pa bi prema preporuci struke, trebalo obaviti zaštitu useva iako nema simptoma i bolest se nije pojavila. 

Biljke će uskoro ući u fazu nalivanja zrna, pa se ne sme dozvoliti da bolest zahvati biljku kao nosioca prinosa i to pre svega list zastavičar i dva lista ispod. Ukoliko dođe do pojave bolesti na listu dolazi do odumiranja pojedinih delova, pa čak i celog lista i u tom slučaju je onemogućeno normalno obavljanje fotosinteze. Biljka ne može da se prehranjuje i to dovodi do smanjenja prinosa."

Za pšenicu nedostatak vlage nije problem
Ozime kulture nisu zasejane ove godine na vreme jer je u zemljištu nedostajalo vlage, pa je tokom jeseni vegetacije bila neravnomerna, ali je ipak zimski i prolećni period prebrodila u dobrom stanju. Relativno rano su se zbog vremenskih uslova pojavile bolesti i štetočine.

Dobra strana je što je pšenica otporna kao biljna vrsta, dobro je podnela i niske temperature, kojih na sreću nije bilo u najosetljivijem periodu, u vreme klijanja. Iako ni april mesec nije bio naročito bogat kišnim padavinama, za pšenicu to i ne predstavlja problem, jer ima korenov sistem koji se spušta od 30 do 60 centimetara u dubinu gde postoje dovoljne količine vlage. 

Ratarima ne ide na ruku ni kada je neravnomerna raspoređenost padavina, jer se dešava da kiša pada u periodu kada biljci i nije potrebna, a taj trend prisutan je u poslednjih desetak godina. Zbog toga je na većim dubinama smanjen procenat vlage što može biti problem za biljke koje imaju veliki korenov sistem. 

Za razliku od kukuruza koji je dominantna biljna kultura, u kolubarskom kraju pšenicom se prosečno zaseje od 8.000 do 9.000 hektara. Prošlogodišnji rod je bio četiri do pet tona po hektaru što je u granicama prosečnih prinosa u Srbiji.Poljoprivrednici se na prodaju odlučuju samo ukoliko je prinos bio dobar i ukoliko postoje određene količine koji se neće iskoristiti u ishrani stoke.

Izvor: agroklub.rs

Pšenicu zaštititi iako nema znakova bolesti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

S obzirom na to da su u usevima strnih žita primetni korovi, preporuke su da proizvođači, čim to vremenski uslovi dozvole, preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije korova prema gajenim biljkama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета