Da li biste umesto kukuruza zasadili kinesku trsku, koja može da se eksploatiše u narednih 20 godina?

Foto:Pixabay.com

Foto:Pixabay.com

Kineska trska ili slonova trava sve se više gaji a nastala je ukrštanjem kineske srebrne trave i šećerne trske.

Može da se eksploatiše u narednih 20 godina, a njen uzgoj je deset puta isplativiji od uzgoja kukuruza. Prinosi su u trećoj godini do 20.000 kg/ha. Koristi se za proizvodnju briketa za ogrev, a odlična je i kao malč ili prostirka za životinje. Kineska trska je brzorastuća, zimootporna, listopadna žbunasta trava. Pripada vrsti Miskantus (sinensis) giganteus, a poreklom je iz Azije. Dostiže visinu do 4 metra. Poseduje veoma visoku energetsku vrednost i zbog toga je odličan snabdevač biomasom, građevinskim i ogrevnim materijalom. 

Ne zahteva puno đubrenja niti upotrebe hemikalija, herbcida i pesticida pa nalazi sve veću primenu u mnogim evropskim zemljama (Nemačka i Danska), najviše u seoskim domaćinstvima koji je sade kako bi im pomogla kod pročišćavanja otpadnih voda, ali i "pretvarala" neplodna zemljišta u plodna. 

Vek eksploatacije ove visokoenergetske biljke je 20 godina, ali je za postizanje maksimalnih pronosa potrebno 3-6 godina. U drugoj godini prinosi mogu dostići 6-10 t/ha, a već treće godine očekuje se prinos od 12-17 t/ha, pa i više.  Vrlo je važno da oko trske ne bude korova, pa se mogu koristiti sredstva zaštite, koja se koriste i za kukuruz, a alternativa je okopavanje motikom. Biljne bolesti su moguće samo ukoliko se trska nalazi na zemljištu sa ustajalom vodom. 

Najbolje vreme za žetvu je od novembra, do početka maja. Bilo bi dobro da je vreme sunčano nedelju dana pred posao. Vlaga bi trebalo da bude 10% do 20%. 

Za žetvu se koristi berač kukuruza, a preporučuje se visina košenja od 10 cm do 15 cm. Iverje bi trebalo da bude dugo od 2 cm do 3 cm. Moguće je i presovanje u bale.

 Izvor:srbijadanas.com

Da li biste umesto kukuruza zasadili kinesku trsku, koja može da se eksploatiše u narednih 20 godina?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета