Како се гаји ДОМАЋИ СУСАМ

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Сусам, односно семе сусама, спада у најстарије зачине које је у употреби још од 1.600 година пре нове ере. Ово малено и укусно семе може се употребити за посипање најразличитије врсте хране од хлеба, поврћа, преко салата, па до рибе. Такође, цеђењем се добија сусамово уље, једно од најчистијих и најздравијих уља за кување на свету.

Биљка сусам је прилично лепог изгледа. Има привлачне тамно зелене листове и цевасте цветове који могу бити бели или бледо ружичасти. Одрасле биљке могу нарасти између 1-2м висине у зависности од врсте, а семе се на крају периода вегетације вади из сувих махуна.

Узгој сусама
Како бисте успешно започели узгој сусама као усева, потребно је да обезбедите добро осунчано место и земљиште које се добро дренира. Семе посејано у земљу, требало би држати у затвореном простору током првих 4-6 недеља, пре него што се пресади на отворено и то након што опасност од касних мразева увелико прође. Биљка захтева доста сунца и топао ваздух, те би било пожељно да се на пресађивање сачека до момента када дневне температуре почну да достижу вредност од око 20 степени. Будући да могу и да се разгранају и да високо порасту, требало би их садити на раздаљини од око једног метра размака у реду.

Биљци сусама потребно је између 100-130 дана да заврши вегатацију и постане спремна за брање. Након опрашивања, цветови се развијају у уске и неколико центиметара дугачке махунице. Семе је спремно за брање када махуне добију браон боју и постану благо напукле. Махуне које расту у подножју биљке, најчешће ће бити спремне за брање још док су цветови при врху у фази цветања, те је тако вишеструка берба загарантована.

Берба семена сусама
Ручно брање домаће узгојеног сусама најбоље се обавља тако што се махуна пажљиво отргне са биљке. Потом се убране махуне поређају на папир како би се осушиле. Када постану потпуно суве и крте, потребно их је нежно скрцкати и извадити семе. Како би се одстранила плева и и други остаци, било би пожељно просејати семе користећи одговарајуће сито.

Чување и употреба
Потпуно осушено семе сусама најбоље је чувати у затвореним стакленим теглама на мрачном месту. За дуже чување, препоручљиво је замрзавање семена у замрзивачу.

Семе сусама се може конзумирати како сирово, тако и пропржено на тигању без уља, а можете припремити и тан сос.

За припрему тан соса као састојка хумуса, потребно је да пропржите једну кафену кашичицу сусама у сувом тигању на средње јакој ватри, уз учестало мешање, све док сусам не добије златно браон боју. Потом је потребно оставити семе да се прохлади, а пре него што се самеље у блендеру. При млевењу, додаје се 3 кашике маслиновог или сусамовог уља и меље све док се не добије сос жељене густине. Затим се тан чува у затвореној тегли у фрижидеру све док се не приступи припреми хумуса или док се евентуално њиме не поспе неки фалафел.

Лековита својства сусама
Лековита дејства сусама била су позната још старим Египћанима, Асирцима, Вавилонцима, Индусима и Кинезима, а користили су га против ћелавости, перути, зубобоље, зујања у ушима, ишијаса...

Семе сусама има високу концентрацију фитостерола. Уколико су довољно присутни у исхрани, могу да редукују ниво холестерола у крви, побољшају имунитет и смање ризик од настанка појединих облика карцинома.

Осим тога, сусам је богат гвожђем, калцијумом, као и другим минералима и витаминима, а представља савршеног чистача органа за варење.

Уље сусама добра је превенција против стварања тромба и дуготрајног затвора, смањује болове код реуматоидног артритиса, а санира и повреде, акне, чиреве и опекотине.

Izvor:agromedija.rs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Сунцокрет је биљка која је, осим у интензивној пољопривредној производњи, у нашим крајевима честа и у баштама као украсна биљка.

Ево како у најкраћим цртама треба да тече поступак силирања кукуруза, што је нарочито важно уколико се још ради о влажном кукурузу.

Кукуруз је ове године у Србији засејан на 900.000 хектара, и очекују се добри приноси. Процењује се да ће производња достићи 8.000.000 тона, док су наше годишње потребе 5.000.000 тона кукуруза.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета