Crni kim ili kumin najpoznatija biljka u istoriji medicine

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Crni kumin pripada jednogodišnoj biljci iz porodice Ranunculaceae. Crni kim raste u oblasti Mediterana, Azije i Indije. Mada se isto zove crni kumin nije kim koga najčešće koristite kao začin i koga možete pronaći u svakoj radnji.

Crni kim ili crni kumin (lat. Nigella Sativa) je jedna od najpoznatijih biljaka u istoriji medicine. Crni kumin sadrži preko 100 aktivnih sastojaka. Pozitivno deluje na disajni sistem, dobar je kao pomoćno sredstvo za lečenje astme jer sprečava napade a pozitivno deluje kod bronhitisa i kašlja. Koristan je kod alergije, ima svojstvo antihistamina. Dobar je za sistem za varenje, mokraćni sistem i cirkulaciju.  Prirodni je antibiotik. Pomaže kod prehlada i infekcija.

Najpoznatiji proizvod crnog kima je ulje crnog kima koje se koristi u medicinske svrhe. Ovo ulje, zbog tehnološkog postupka dobijanja hladnim ceđenjem i kompleksnog hemijskog sastava, zadržava sve lekovite osobine samog semena. Ulje CRNOG KIMA možemo da nađemo u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane.

Kako se koristi?

Bolovi u zglobovima: Zagrejanim uljem dva puta dnevno masirati bolno mesto.

Probavni problemi u vidu nadimanja: U 20 mililitara toplog mleka umešati kašičicu meda i dve kašičice ulja od crnog kima. Uzimati tri puta dnevno pre jela.

Ekcem: 50 ml ulja crnog kima, 30 ml ulja nevena, 20 ml ulja pšeničnih klica, dodati 20 kapi lavande i 8 kapi tamjana. Natapati obolele delove kože.

Seme crnog kumina možete koristiti kao začin jelima. Jednostavno posolite ručak njime (kojih 20-tak zrna biće dovoljno). Ako to radite sa jelom, nemojte kuvati kumin, nego posolite direktno u tanjiru. Ako koristite ulje, možete jednostavno nakapati ulje na komadiću hleba – takođe bez zagrevanja. I za crni kumin kao i ostale biljke važi isto pravilo. 

Izvor:espreso.rs

Crni kim ili kumin najpoznatija biljka u istoriji medicine

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ulje od biljke koja se zove žuti noćurak, veoma je korisno protiv raznih kožnih oboljenja, kao što su dermatitis i ekcemi. Ono je delotvorno i kod upale zglobova i vezivnog tkiva (artritis), kao i kod autoimunih bolesti (lupus).

Biljka koja raste na juznoafrickoj visoravni, gde je smatraju za prirodni lek.Poznat je kao majčino čudo, crveni čaj.

Zbog mnogobrojnih lekovitih blagodeti, se sa pravom smatra čudotvornom. Raznovrsna i široka primena ovog ulja zabeležena je još pre više od 5000 godina.

Kako je i najavljen, 13. juna je u Švajcarskoj održan referendum o potpunoj zabrani pesticida. Građani su mogli da izglasaju direktna plaćanja samo za poljoprivrednike koji ih ne koriste kao i zabranu uvoza hrane koja ih sadrži, te držanje onoliko životinja koliko mogu da nahrane hranom koju su sami proizveli

Njen cvet, koji se koristi kao lek, ima latice koje opadaju i na najmanji dodir. Nemci su duhovito nazvali ovaj cvet „muška vernost".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета