Oštrenje udica: Kako to da obavite i sa čime?

Foto: Pinterest.com

Foto: Pinterest.com

Jedan od vrlo bitnih preduslova za efikasnu kontru u ribolovu su savršeno naoštrene udice.

Da bi udica sigurno “probila” čeljust ribe prilikom davanja kontre kod uzimanja naše imitacije od strane ribe, udica na kojoj je izrađena imitacija mora biti oštra. Oštrina udice se proverava noktom ili na koži! Udica mora fino da ubada. Novije vrste udica se oštre već u fabrici prilikom izrade, ali ako niste zadovoljni kako udica ubada naoštrite je.

Posebno znaju biti tupe udice na imitacijama koje nisu pravilno osušene, nego su mokre vraćene u kutiju(e). Veoma je bitno pravilno osušiti imitaciju pre vraćanja u kutiju. 

Brus za udice
Brus mora biti fine granulacije i pogodnog oblika. Vrh udice treba redovno proveravati. Koristite udice bez kontrakuke ili kontrakuku stisnite peanom ili klještima, ako mislite ulov koji lovite da vratite.

Ima raznih vrsta bruseva ravni, ravni s kanalima za jednu ili dve veličine udica, ogrugli, konični, konični s procepom, mehanički i električni (na baterije), manji-veći, s drškom ili bez drške, u obliku priveska. Kada je u pitanju vrsta brusa postoje kameni, metalni, sa šmirgl papirom, dijamantski, od korunda, keramički. Nađite sebi model koji vam najviše odgovara.

Tupa udica nedovoljno prodire kroz celjust i cesto samo sklizne o košcato nepce smuda. Ovo je najcešci slucaj kada se lovi džigovima, odnosno sa jednom udicom okrenutom na gore. S obzirom da smudaroši love na terenima gde je dno poplocano kamenjem ili prekriveno školjkama, pre ili kasnije se vrh udice istupi. Zbog toga bi sastavni deo pribora morao biti brus, koji se provuce sa unutrašnje strane vrha udice, koju treba ravnomerno polegnuti celom dužinom na brus i povlaciti, pazeci da to uvek radite pod istim uglom. Pri tome je takode važno da se udica pomera po brusu, a ne obrnuto. Ponovite to i sa drugom unutrašnjom površinom. Nakon toga predite na oštrenje bocnih površina. Prilikom povlacenja udice po brusu radite to uvek u suprotnom smeru od vrha udice, da se osetljivi vrh ne bi nabijao u brus i tako istupio. Proverite da li sve ispravno radite, tako što cete osmotriti trag koji na brusu ostavlja udica (metal). Ukoliko smo radili pravilno, srebrna „fleka“ ce se protezati celom dužinom brusa. Gornja površina se samo dva-tri puta prevuce brusom, kako bi se ispravio sam završetak vrha koji se može malo iskriviti tokom oštrenja prethodnih površina. Završna faza oštrenja udice je upravo ovo „lizanje“ najtanjeg vrha sa svake strane dva do tri puta. Tako se skida namagnetisana „žica“ koja je nastala prilikom oštrenja ostalih površina.

Agroinfo.rs/musicar.rs

Oštrenje udica: Kako to da obavite i sa čime?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Dubinsko pecanje je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета