Kako profesionalni pecaroši dolaze do ogromnih ulova? Upoznajte se sa DUBINSKIM RIBOLOVOM!

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Dubinsko pecanje je uz pecanje na plovak najzastupljenija tehnika ribolova kod nas.

Dubinskim ribolovom hvataju se ribe koje zive i hrane se na dnu, ili pri dnu. U tu grupu spadaju biljojedne vrste, saran, babuska, deverika i druge vrste bele ribe, svastojedi poput kecige i mrene, ali i grabljivice kao sto su stuka, smudj i som...Prakticno svaka vrsta ribe moze se loviti ovim metodom u odredjenom delu godine.

Najcesca greska kod dubinskog ribolova je postavljanje preteskog ili previse lakog olovnog otezanja. Ukoliko je olovo previse lako vodeni tok ce ga povlaciti ili kotrljati po dnu sto nam onemogucuje kako kontrolu aktivnosti ribe, tako i mogucnost njegovog kacenja za neku podvodnu prepreku. Ukoliko nam je olovo previse tesko, smanjicemo osetljivos stapa, pa time i teze primetiti aktivnost ribe. Ukoliko lovite sitnu belu ili kakvu drugu ribu treba ce vam osetljiviji stap duzine 2m do 2,7m.

Olovo prilagodite uslovima na vodi, a udice ribi koju ocekujete. Ukoliko lovite biljojedne vrste vrlo je efikasno koristiti hranilice umesto olova, kako bi laganim otpustanjem hrane privukle ribu i sa poprilicne udaljenosti. Udica se montira u zavisnosti od uslova na vodi, pa ukoliko ima dosta porvodnih prepreka, kao sto su kameniti tereni,ili ukoliko lovimo na zivu ribu najbolje je montirati je na 30-40cm iznad oliva, dok pri lovu na cistijim terenima, treba montirati ispod udice, kako bi mamc lezao na dnu. Neki ribolovci cesto love sa dve udice na sistemu, jednom iznad i jednom izpod olova, sto je cesto vrlo prakticno jer nam daje mogucnost da ponudimo razlicite mamce i na razlicitim dubinama, kako bi videli za sta je trenutno riba najraspolozenija. Ipak ovakav sistem dovodi do cestih kacenja za podvodne prepreke i, samim tim, gubljenja sistema i ulova. Najčešći metodi montiranja sistema za dubinski ribolov se mogu podeliti na osnovu toga, da li imaju dve udice, ili jednu udicu, i da li je udica montirana ispod ili iznad olova. 

Izvor:ribolov.com

Kako profesionalni pecaroši dolaze do ogromnih ulova? Upoznajte se sa DUBINSKIM RIBOLOVOM!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета