Srpske službe zaustavile pošiljku 27,5 tona oslića nebezbednog za upotrebu poreklom iz Španije

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nedavno su naše regulatorne vlasti dobile obaveštenje od EU da je na našem tržištu prisutan sporni sladoled, nebezbedan za upotrebu, a ovoga puta su naše službe otkrile i blokirale pošiljku 27,5 tona oslića nebezbednog za upotrebu poreklom iz Španije.

Srpski sistem bezbednosti hrane je bio na nivou zadatka kada je na granici otkrio spornu pošiljku oslića.

Naime, srpska veterinarska služba u saradnji sa našom ovlašćenom laboratorijom je otkrila na graničnom prelazu "Gostun" pošiljku zamrznutog oslića "Hek" od 27,5 tona, poreklom iz Španije. Utvrđeno je da je ovaj oslić nebezbedan za upotrebu pa je sporna pošiljka blokirana i zabranjeno je njeno stavljanje na tržište.

Ovog puta su upravo srpske nadležne službe prve obavestile RASFF sistem brzog uzbunjivanja o spornoj pošiljci iz Španije kako bi se informacija u najkraćem roku prosledila svim potencijalnim tržištima evropskih zemalja koje su deo tog sistema. Ovako su srpske službe na najbolji način obavile svoj deo posla.

Agroinfo.rs

 

Srpske službe zaustavile pošiljku 27,5 tona oslića nebezbednog za upotrebu poreklom iz Španije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Po kvalitetu, srpski med je nešto iznad svetskog proseka, a na tržištima Britanije, Belgije i Bliskog istoka postiže dvostruko veće cene u odnosu na tržište Nemačke i Italije gde se najviše i izvozi.

U Pirotu je 2. decembra 2021. godine održana regionalna konferencija posvećena kvalitetu mleka i bezbednosti hrane koja je regionalnog karaktera i kojoj su prisustvovali proizvođači i prerađivači mleka, predstavnici veterinarskih službi, kao i predstavnici poljoprivrednih stručnih službi.

Kao i u svetu i na srpskim farmama se javlja problem neodgovorne i nekontrolisane upotrebe antibiotika. Stručnjaci upozoravaju poljoprivrednike na štetne posledice do kojih može doći usled upotrebe ovih lekova.

Izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja od 1. januara 2022. godine predvideće obaveznu obuku svih korisnika sredstava za zaštitu, njihovo sertifikovanje, kao i redovne kontrole opreme koja se koristi pri tretiranju voća i povrća.

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobackog upravnog okruga, održana je obuka “Africka kuga svinja i značaj biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета