Šarole – francuska rasa ovaca za proizvodnju mesa

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Šarole je mesnata rasa ovaca. Nastala je u Francuskoj, sredinom prošlog veka, a danas je rasprostranjena po celom svetu. U Evropi ova rasa spada u vodeće rase za proizvodnju mesa.

Ova rasa je nastala kao rezultat veoma duge selekcije. Odlikuje se velikom otpornošću i sposobnošću prilagođavanja vrlo promenljivim klimatskim uslovima. Šarole se gaji kao čista rasa, ali i kao rasa za ukrštanje. Ima izuzetne tovne sposobnosti kao što su kvalitet trupa, dobra konformacija, visoki prirasti, ali i izuzetnu plodnost i mlečnost.

Vuna ove rase je vrlo kratka, finoće 29 mikrona. Ovce imaju masu tela 80-100 kg, a ovnovi 110-140 kg. Kosti su im tanke i lagane, butovi krupni i puni, a od ukupne težine trupa, oko 55% su kvalitetni mesnati delovi.

Šarole je ranostasna rasa, pa oko 80% grla ulazi u priplod u uzrastu od 7 meseci i jagnje se sa starošću od jedne godine.

Osim po kvalitetnom mesu, rasa se odlikuje i odličnom plodnošću. Od 100 ovaca dobije se 190 do 234 jagnjadi. Dnevni prirast jagnjadi iznosi od 245 do 311 g. Šarole ovce su vrlo mlečne i imaju laka jagnjenja.

Agroinfo.rs

Šarole – francuska rasa ovaca za proizvodnju mesa

Komentari

1999; Teixeira et al clomid donde puedo comprar Monitor Closely 1 chlorthalidone increases toxicity of lily of the valley by Other see comment

cialis prescription online Harold hlghWNMBzOOGKUIfO 6 16 2022

finasteride 1mg tablets for sale Tumor volume and ADC quantification was implemented with software developed with Labview 2010, version 10

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Australija ima previše ovaca, a prezasićenost ovčetinom u Australiji je dovela do pada cena, a neki farmeri ubijaju ili daju svoje ovce da bi uštedeli na troškovima uzgajaja ovih životinja na farmi.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Čokanska cigaja je rasa ovaca poreklom iz Rumunije koja je uspela da se prilagodi slatinastim pašnjacima i opstane na severu Banata. Ove godine, Udruženje odgajivača ovaca “Čokanska cigaja“ u Sanadu, mestu na severu Banata u opštini Čoka, priredilo je sedmi put “Susret ovčara“.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета